Regizorul Stere Gulea, invitat special al Festivalului „Making Waves” la New York

Stere Gulea este unul dintre regizorii de referință ai cinematografiei românești, iar filmul „Moromeții” a reușit să fie unul dintre cele mai cunoscute adaptări după un roman.

Pe 4 decembrie, începe la New York cea de-a noua ediție a Festivalului de Film Românesc-Making Waves: New Romanian Cinema, iar Stere Gulea este invitatul special al evenimentului care va cuprinde un program dedicat domniei sale.

În cei patruzeci de ani de carieră, Stere Gulea a reușit să dea o nouă față cinematografiei românești cu cele 10 filme regizate. „Moromeții”, după romanul omonim al lui Marin Preda și„Vulpe vânător”, după volumul Hertei Müller „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” au fost primite de către public cu multă bucurie. De asemenea,  a mai realizat și „Sunt o babă comunistă” după romanul lui Dan Lungu, care se bucură de  succes.

Lungmetrajele „Sunt o babă comunistă”, regizat în 2013 și „Moromeții”, regizat în 1987 vor fi prezentate publicului newyorkez.

Stere Gulea, regizorul filmului Moromeții
Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu, în Moromeții Captură Film

Stere Gulea va participa la ambele prezentări de filme

Pe 5 decembrie, participanții vor putea urmări „Sunt o babă comunistă” în prezența regizorului, dar și a actriței Ana Ularu, care joacă în film alături de Marian Râlea și de Luminița Gheorghiu.

„Moromeţii” va fi cel de-al doilea titlu semnat de Gulea care va fi prezentat în festival, tot în prezenţa autorului, pe 7 decembrie. Realizată în 1987, adaptarea pentru marele ecran după romanul omonim al lui Marin Preda rămâne un reper fundamental în cinematografia românească. Avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu şi Florin Zamfirescu, filmul a primit după lansare numeroase premii din partea Asociaţiei Cineaştilor din România, iar Victor Rebengiuc a fost premiat pentru acest rol la mai multe festivaluri din Italia şi din Portugalia.

Cea de-a noua ediţie Making Waves beneficiază de susţinerea Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), informează mediafax.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.