Recalculare pensii 1 octombrie 2018. Cine sunt cei ce vor avea pensii mai mari

recalculare pensii 1 octombrie 2018
Foto: zstupar / pixabay.com

Recalculare pensii 1 octombrie 2018. Aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011, vor beneficia de recalcularea pensiilor şi de o majorare a veniturilor în urma acestui proces, anunță Digi24.

Recalcularea se va face în baza Legii nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Recalcularea pensiilor se va face începând cu data de 1 octombrie.

Recalculare pensii 1 octombrie 2018 – Cine sunt beneficiarii

Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi sunt foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat la postul de televiziune că pensiile vor crește cu o treime: „Se aplică la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După acea lege 221 și recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie”.

Recalculare pensii 1 octombrie 2018 – Cât e impactul bugetar

„Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărțea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Și alți beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieșit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiții speciale: furnaliștii, siderurgiștii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creșterea va fi tot cu o treime”, a mai explicat ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, peste 100.000 de persoane vor beneficia de această modificare la legea pensiilor.

Impactul bugetar este calculat la 1,3 miliarde de lei.

Foto: zstupar / pixabay.com

Pilonul II de pensii – Explicații despre funcționarea fondului de pensii pe înțelesul tuturor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.