Pilonul II de pensii – Explicații despre funcționarea fondului de pensii pe înțelesul tuturor

pilonul II de pensii controverse

Pilonul II de pensii este un sistem prin care generațiile din ziua de astăzi vor beneficia de un plus de venituri în momentul pensionării. Sistemul a fost implementat în Romania din 2008, la recomandarea Băncii Mondiale și el se regăsește și în alte țări, funcționând cu succes.

Pilonul II de pensii a fost la un moment dat înconjurat de câteva controverse în România, dar acest lucru s-a întâmplat și în alte țări.

La fel cum se întâmplă în cazurile achitării de impozite pe bunuri, impozite pe venituri, impozit auto, contribuțiile la sănătate sau alte asigurări sociale, în România există multă neclaritate și puțină informare în rândul populației. Tocmai din acest motiv venim cu câteva explicații logice și foarte simple despre funcționarea sistemului numit Pilonul II de pensii.

Pilonul II de pensii – cine contribuie la acest sistem și cum funcționează

Dacă până în anul 2008, fondurile de pensii care se strângeau din contribuțiile fiecărui om care lucra cu contract legal de muncă erau administrate numai de stat, în urma unor reforme propuse de Banca Mondială, o mică parte din contribuția individuală a fiecărei persoane este dată unei firme private care o administrează.

Mai exact, în anul 2008, toate persoanele cu vârsta sub 35 de ani au avut de ales o firmă privată care să administreze o parte din contribuția pentru pensie. Statul reținea 25% din salariu pentru pensie de la toți cetățenii, iar fiecare cetățean în parte putea redirecționa 3,75% din cei 25% către o firmă privată la alegere. Cei care nu au ales firma, le-a fost încredințată din oficiu acea sumă unei firme private.

Spre deosebire de fondul de pensii administrat de stat, care este la comun, Pilonul II de pensii funcționeaza ca o pensie privată. Fiecare angajat acumuleaza într-un cont anume, precum un depozit, o sumă exactă în funcție de salariul avut si procentul de contribuție.

Acea sumă va putea fi accesată de către titular abia la ieșirea la pensie și va fi un venit suplimentar pe lângă pensia de stat.

Pilonul II de pensii – Controversele din Ungaria, Polonia dar și dezbaterile din România

După cum vă spuneam, acest sistem de pensii funcționează și în alte state, având un randament foarte bun. În România, de exemplu, firmele private care gestionează aceste fonduri sunt obligate să țină banii contribuabililor separat de cei din afacerile proprii si există instituții ale statului care fac verificări constant ca acești bani să fie administrați corect și investiți fără riscuri. Până acum, profitul obținut din investițiile acestor bani de către firmele private a fost unul foarte bun, rezultând un randament excelent.

În Ungaria s-a discutat inițial despre o posibilă naționalizare a pilonului II, adică pur și simplu sumele deținute privat de fiecare persoană în conturile firmelor care le administrau să intre în proprietatea statului și să devină un fond comun.

Ulterior, oamenii au avut posibilitatea să opteze pentru transferul fondurilor pilonului II către stat sau să contribuie la aceste fonduri private în continuare. Pentru cei care alegeau să contribuie în continuare la pilonul II, în Ungaria, guvernul urma să le taie pensia de stat.

Și în Polonia a existat o controversă legată de acest Pilon II de pensii care a presupus preluarea sumelor cotizate individual către firmele private înapoi de către stat.
La nivel de dezbatere publică a existat și în România zvonul că Guvernul ar putea să naționalizeze sumele din Pilonul II de pensii, însă informația a fost dezmințită de prim-ministrul de la acea vreme.