Ratele la credite ar putea fi amânate și după 1 ianuarie 2021

FOTO: Gov.ro

FOTO: Gov.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a vorbit în cadrul unei conferințe despre soluția prelungirii perioadei de amânare a ratelor la creditele bancare.

„Putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade. Sunt scenarii la care putem lucra cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft pe anumite cazuri specifice. Sunt anumite sectoare din economie care clar nu pot să-și revină.

Oamenii încă rămân în șomaj tehnic, poate sunt închise datorită deciziilor Guvernului. Atunci este clar că este nevoie de ajutor și putem să venim să susținem”, a spus el în cadrul unei conferințe organizată de Financial Intelligence.

Ministrul a spus că trebuie găsite soluții pentru perioada de după 1 ianuarie, „nici sistemul bancar și nici clienții băncilor și economia să nu sufere”.

Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a spus, potrivit Hotnews.ro, că o eventuală măsură de amânare și după 1 ianuarie a ratelor la credite ar trebui să fie luată după nevoi, iar autoritățile române și europene trebuie să considere, în continuare, că aceste credite nu sunt neperformante.

„Să discutăm principial. Un principiu ar fi ca și abordarea BCE și a Autorității Bancare Europene dar și a BNR să prelungească percepția pe care au transmis-o că aceste credite nu sunt credite neperformante. Și această prelungire este necesară, ca să se întâmple această prelungire (de amânare a plății ratelor după 1 ianuarie n.r.).

De asemenea, este necesar să se dea această prelungire după nevoi. Trebuie privit care sunt domeniile care necesită amânare, în ce măsură, cât timp? O abordare de genul Patul lui Procust nu este utilă sau recomandabilă pentru că resursele sunt puține”, a afirmat Dănescu.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version