Rata răspândirii coronavirusului, tot în creștere după relaxarea restricțiilor în Germania

coronavirus
Foto: vperemencom / pixabay.com

Rata infectării cu noul coronavirus a crescut în Germania după ce măsurile de izolare au fost relaxate, relatează BBC.

Potrivit Institutului Robert Koch din Germania, rata de reproducere a virusului, adică numărul estimat de persoane pe care un pacient ce are virusul le infectează, este de peste 1.

Anunțul institutului vine în contextul în care mii de germani s-au adunat duminică, 10 mai, pentru a cere eliminarea măsurilor de carantină.

Miercuri, cancelarul Angela Merkel a anunțat deja o amplă relaxare a restricțiilor existente la nivel național în Germania. Toate magazinele se vor redeschide, elevii vor putea să se reîntoarcă treptat la școală, iar meciurile de fotbal din Bundesliga vor fi reluate chiar de săptămâna viitoare.

Chiar și așa, unii protestatari au cerut ridicarea mai rapidă a măsurilor de carantină.

Germania este a 7-a țăra din lume în funcție de numărul de infecții, bilanțul ajungând aici la 169.218 de cazuri. Numărul de decese este de 7.395.

Rata de reproducere a virusului este un număr care arată abilitatea acestuia de a se răspândi. El nu este un număr fix deoarece se poate modifica în funcție de modul în care se schimbă comportamentul oamenilor sau se dezvoltă imunitatea, mai notează BBC.

La data de 20 aprilie, când Germania a relaxat restricțiile de circulație, precum și pe cele care priveau activitatea economică, rata de reproducere a virusului era de 0,7. După 9 zile, ea a crescut la 0,96.

În ultimele 3 săptămâni, rata de reproducere a fost sub 1, însă sâmbătă ea a ajuns la 1,1, iar duminică la 1,13.

Autoritățile din Germania au anunțat anterior că își doresc să păstreze rata sub 1, pentru a menține pandemia la un nivel pe care sistemul de sănătate al țării să îl poată gestiona, însă iată că acest obiectiv nu a fost atins.

Deși Germania a fost lăudată pentru modul în care a abordat pandemia de coronavirus, prin testare în masă și măsuri de carantină stricte, unele voci au criticat decizia țării de a relaxa restricțiile. Cancelarul Angela Merkel le-a cerut însă autorităților locale să impună din nou restricții dacă numărul de cazuri sare de 50 la 100.000 de persoane.

Foto: vperemencom / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: