Proteste cu mii de români, anunțate în această seară: „Revolta ne scoate în stradă!”

proteste în turul doi
Românii se mobilizează pe rețelele de socializare. Foto: Pagina de Facebook "16 noiembrie, alegem liberi în stradă"

Mii de români au anunțat pe rețelele de socializare că vor ieși în stradă în această seară, nemulțumiți că românii din diaspora au stat la cozi uriașe pentru a-și exercita dreptul la vot. Protestatarii cer introducerea votului electronic și acuză Ministerul Afacerilor Externe că „aniversează” 25 de ani de la Revoluție „împiedicând românii din diasporă să voteze”.

În București, a fost anunțat un protest în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe din strada Aleea Alexandru, începând cu ora 21:00. Peste 2.800 de români au anunțat că vor participa la acest protest dacă votul în turul II nu se desfășoară într-un mod corect, care să le permită tuturor românilor să-și exercite dreptul la vot.

Organizatorii evenimentului numit „Mobilizarea tuturor românilor (revoluție)” au postat și un mesaj pe rețeaua de socializare Facebook:

„Dacă vrem ca comunitatea internațională să pună presiuni pe guvern, atunci trebuie să vadă că au susținere din partea societății civile. Dacă nu ieșim, le legitimăm prin tăcerea noastră fraudarea alegerilor!

Dacă alegerile se desfășoară corect în țară și în străinătate, nu ieșim. Ieșim la miting dacă – și numai dacă – se dovedește că nu au organizat alegeri corecte !!!

În cazul în care duminica studenții nu vor putea vota, iar lucrurile în diaspora nu merg bine, ieșim în stradă. Direct la MAE, la ora 21.00 (Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucureşti).

Știm exact unde să îi găsim. La MAE stăm până la 12.00 noaptea după care ne îndreptăm spre sediul PSD, unde Ponta și Co așteaptă exit poll-ul de la ora 1.00. Vă previn că mitingul va dura toată noaptea, așa că veniți cu termosuri, pături și haine groase!”.

proteste
Evenimentul „Democrație, te strigăm în stradă” al comunității „UnițiSalvăm”. Foto: Facebook

Tot în București, comunitatea „Uniți Salvăm” organizează manifestația „Democrație, te strigăm în stradă”, care începe la ora 18:00 în Piața Universității. Aproape 1.000 de persoane au anunțat că vor veni la acest protest.

Într-un mesaj postat pe Facebook, organizatorii cer introducerea votului electronic:

„Se împlinesc numaidecât 25 de ani de la revoluție. Catifeaua de-atunci a mucegăit, prin găuri vi se văd toate slăbiciunile, vă cad toate măștile, sunteți doar cartoane. MAE consideră de cuviință să aniverseze revoluția împiedicând românii din diasporă să voteze. S-a petrecut și o demitere de formă, nu de fond. Știm foarte bine ce aveți de gând să faceți, dar de data asta suntem aici. După 2 săptămâni de presiuni, de proteste, de semnale de alarmă trase.

A venit momentul să-l tragem pe ultimul. Ne-ați luat atât de multe în anii care s-au scurs de-atunci, încât uneori dreptul de a vota e tot ce mai avem. Ieșim în stradă pentru el. Ieșim în stradă pentru că ne-am săturat să fim un popor de victime. Nu aveți voi călușuri câte guri avem noi. Avem o armă mai puternică decât voi toți la un loc: democrația.

Revolta ne scoate în stradă. Vrem vot electronic, vrem eliminarea barierelor în calea participării. Ne vedem în Piața Universității, locul în care românii s-au scufundat în întuneric și nu s-au mai întors pentru ca noi să putem vota azi. Pentru noi, cei liberi”.

Și la Brașov, peste 500 de oameni au anunțat că vor ieși în stradă. Evenimentul se desfășoară sub sloganul „16 noiembrie, alegem liber în stradă!”, și este anunțat pentru ora 20:00, în zona Modarom.

„Ieșim din nou în stradă pentru a ne cere drepturile. Nu putem permite ca libertatea noastră să fie îngrădită de autorități și reprezentanți ai partidelor politice. Suntem solidari cu diaspora și ne dorim ca fiecare român să își poată exercita dreptul la vot. Vino și tu alături de noi, duminică, de la ora 20:00. Nu instigăm la neprezentare, nici la anulare, dar nici la mersul la vot. Fiecare face cum simte. Important este să ne găsim cu toții în stradă!”, spun inițiatorii evenimentului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.