Prima explozie solară puternică din acest an, îndreptată spre Pământ | VIDEO

explozie solară

Explozia solară de ieri este vizibilă aici în stânga discului solar, ca o lumină puternică. Foto: NASA/SDO

Prima explozie solară foarte puternică din anul 2015 s-a produs ieri, 11 martie, și a fost îndreptată direct către Pământ, relatează space.com.

Explozia din clasa X de explozii solare, din care fac parte cele mai puternice astfel de fenomene, și-a avut originea într-o pată solară cunosctuă drept Regiunea Activă 12297.

Observatorul Dinamicii Solare al NASA, aflat pe o sondă spațială, a surprins imagini uimitoare ale exploziei în momentul în care aceasta s-a produs.

În ultimele zile, în Regiunea Activă 12297 avuseseră loc mai multe explozii solare cu o putere medie, dar explozia de ieri a cauzat căderea comunicațiilor radio de frecvență înaltă, potrivit cercetătorilor de la Centrul de Prognoză a Vremii în Spațiu din Boulder, Colorado, SUA.

„Este o nouă explozie solară importantă din Regiunea Activă 12297 pe măsură ce aceasta se deplasează pe discul solar. Aceasta este cea mai mare explozie pe care regiunea a produs-o până acum”, au anunțat cercetătorii într-un comunicat de presă.

Explozia de ieri a fost o explozie clasificată drept una de nivel X2.2. Oamenii de știință împart exploziile solare puternice în 3 categorii: C, M și X, în grupa C fiind incluse cele mai slabe, în M cele medii, iar în X cele mai puternice. Exploziile din clasa X sunt de 10 ori mai puternice decât cele din clasa M. Iar o explozie de tip X2 este de două ori mai puternică decât tipul X1.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în UE. Joburi pentru şoferi de camion, dar şi pentru cei care au doar „B”-ul
O avalanșă de mail-uri cu un virus periculos amenință internauții
Mari reduceri la eMAG. 12 martie e Ziua Cumpărăturilor Online


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version