Pavel, „fratele” lui Zuckerberg din Rusia, umblă prin lume ca un nomad

Pavel Durov FOTO: Contul personal de Facebook

După ce o echipă de lunetiști a apărut la ușa casei sale din Sankt Petersburg, Pavel Durov a început să-și pună întrebări cu privire la viitorul său în Rusia. „Aveau arme și erau foarte serioși. Au vrut să spargă ușa”, povestește Durov, unul dintre cei mai celebri tineri antreprenori din Rusia la momentul respectiv, citat de jurnaliștii de la The New York Times.

Era comparat cu Mark Zuckerberg, pentru că a înființat VKontakte, cea mai populară rețea de socializare printre vorbitorii de limbă rusă.

Însă, din câte se pare, în urma presiunilor venite de la apropiați ai Kremlinului, Durov a fost nevoit să-și cedeze rețeaua de socializare pentru o sumă care nu a fost făcută publică.

În luna aprilie, Pavel Durov a părăsit Rusia. Se spune despre el că este ca un nomad și că, împreună cu o echipă de programatori, se mută la câteva săptămâni dintr-o țară în alta. Astăzi este la Paris, peste câteva săptămâni e în Singapore.

Când a pornit rețeaua VKontakte, în 2006, Durov își amintește că interenetul în Rusia nu cunoștea nicio restricție, „era chiar mai liber decât cel din Statele Unite”. Acum, politicile lui Vladimir Putin a schimbat radical situația. „Atât timp cât eu cred în libertatea de exprimare și piețe fără restricții, e greu pentru mine să înțeleg direcția țării (n.r. Rusia)”, mai povestește Durov, care se caracterizează fiind „un om pașnic, căruia nu-i plac războaiele” și e vegetarian.

Pavel Durov, în vârstă de 30 de ani, a învățat programare de la fratele său, Nikolai, un matematician și mâna dreaptă la VKontakte și mai nou la Telegram, un serviciu de comunicare online.

Durov a studiat literatura la Univeristatea din Sankt Petersburg, iar ideea unei rețele de socializare pentru ruși a venit după ce un prieten i-a arătat Facebook-ul lui Zuckerberg, care în acea perioadă era la începuturi.