Parlamentarii au scăpat de „pensiile amărâte”. Și le-au mărit cu până la 4.000 de lei

angajarea răspunderii guvernului parlament
Foto: cdep.ro

Proiectul care introduce pensiile speciale pentru parlamentari a primit astăzi votul final şi a fost adoptat. Proiectul de lege care măreşte veniturile parlamentarilor care ies la pensie a primit 303 voturi „pentru” şi 124 „împotrivă”. Astfel, deputaţii şi senatorii care ies la pensie după ce au avut un singur mandat vor primi cu cel puţin 1.200 de lei mai mult. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.000 de lei, informează digi24.ro.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

În Comisia de Statut s-a introdus un amendament care prevede că parlamentarii care au fost condamnaţi penal nu beneficiază de aceste pensii.

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a declarat că liberalii au votat împotrivă: „Nu cred că parlamentarii sunt o prioritate şi trebuie respectat principiul contributivităţii, chiar şi când vorbim despre parlamentari. Nu cred că sunt argumente pentru atacarea la Curtea Constituţională, dar vom analiza serios dacă putem face acest demers”.

Fosta învățătoare Cristiana Anghel: „Din ce veți trăi? Din pensia asta amărâtă?”

„Nu ştiu dacă a mai existat alt coleg care să fi votat. Grupul Parlamentar al PNL a votat împotrivă, dacă a fost vreun coleg care să se abţină sau să voteze în favoare, nu ştiu. Am cerut vot la vedere, pentru ca majoritatea parlamentară să îşi asume public poziţia, cum a făcut şi PNL”, a mai declarat Alina Gorghiu, potrivit digi24.ro.

Cristiana Anghel, senator PC, le-a atras atenţia liberalilor că sunt populişti şi le-a spus că, dacă nu vor această pensie, să renunţe la ea. Apoi a adresat o întrebare retorică celor din sală: „Din ce veţi trăi, domnilor? Din pensia asta amărâtă pe care o primiţi aici?”.

Parlamentarii au mai spus că, prin adoptarea acestei legi, îşi echivalează pensiile la nivelul celor din alte ţări europene şi că este un drept al lor.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania. O firmă oferă și alocație pentru copiii angajatului
Ai spirit de meșter? Cele mai avantajoase oferte la unelte de la eMag
Reduceri eMAG la laptopuri. Top 5 oferte

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.