Orașul european care vrea să elimine complet mașinile personale

oraș finlanda
Foto: Captură YouTube

Autoritățile din Helsinki, capitala Finlandei, vor să elimine nevoia de a folosi o mașină personală până în anul 2025, relatează fastcoexist.com.  Scopul este de a construi un sistem de transport public atât de eficient și de ieftin, încât oamenii să nu mai apeleze la mașinile lor. Dincolo de reducerea ambuteiajelor, și mediul înconjurător, dar și sănătatea oamenilor, vor avea de câștigat.

Ideea autorităților este de a combina furnizorii de transport public și privat astfel încât locuitorii să poată să își organizeze singuri cea mai rapidă și cea mai ieftină modalitate de transport.

Rutele autobuzelor vor fi dinamice și se vor schimba în funcție de cererea de la un anumit moment. În plus, întregul sistem – de la organizarea drumurilor la plata biletelor – va fi accesibil și de pe telefon și tabletă.

Oamenii își vor putea folosi telefoanele pentru a solicita un autobuz, o mașină, un taxi, un transport special pentru copii sau pentru a împărți o cursă cu alte persoane. Ei vor putea cumpăra „pachete de mobilitate” de la operatori privați care le vor oferi o gamă largă de opțiuni în funcție de vreme, de momentul zilei sau de cerere.

Ideea de bază a acestui sistem este de a schimba o rețea de transport gândită în jurul vehiculelor, drumurilor, podurilor și autobuzelor, transformând-o pentru a avea în centru oamenii, indivizii care trebuie să ajungă cât mai repede din punctul A în punctul B, mai notează sursa citată.

În ziua de astăzi, transportul are o componentă digitală tot mai pronunțată: de la aplicațiile de mobil la sistemele menite să îi ajute pe locuitori să împartă o mașină, toate ajută la decongestionarea traficului pe axele aglomerate din marile orașe.

Microbuzele Kutsuplus:

Sistemul de “mobilitate la cerere” gândit de finlandezi va integra toate formele de transport public sau privat într-o singură rețea de plată, notează publicația „The Guardian”.

Autoritățile finlandeze speră că sistemul va fi atât de eficient, de flexibil și de bine pus la punct încât va fi mai ieftin și mai rapid pentru locuitorii din Helsinki să apeleze la una dintre opțiunile puse la dispoziția lor de rețeaua de transport decât la mașina personală.

De asemenea, în sistem vor fi integrate și bicicletele, feriboturile și mașinile fără șofer, care devin și ele tot mai populare în Occident.

Încă din 2013 autoritățile din Helsinki au introdus un serviciu de microbuze numite Kutsuplus, care le permite călătorilor să își aleagă singuri, prin intermediul telefonului, locul de unde vor să fie luați și destinațiile unde vor să coboare. Toate aceste solicitări ale călătorilor sunt agregate, iar apoi aplicația calculează ruta optimă, care satisface în cea mai mare măsură nevoile tuturor călătorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

7 motive pentru care Danemarca este cea mai fericită țară din lume
De ce este Islanda una dintre cele mai fericite țări din lume. Lecția unui popor mic, dar tenace
Imagini spectaculoase cu un gheizer din Islanda

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: