O tânără care a renunțat la viața confortabilă din Statele Unite ale Americii pentru a se muta în România vorbește despre cum i s-a schimbat viața de când este aici.
Sorcha Sills a plecat în 2010 din Statele Unite, după ce a absolvit la University of South Florida, iar de atunci locuiește la București, unde predă la Britanica Learning Centre din Bucureşti.
Tânăra a scris despre experiența sa din România și despre lucrurile care îi plac și care au dezamăgit-o de când este în țara noastră.
„În SUA, eram obişnuită să am fructe proaspete la îndemână, precum merele şi căpşunii. În România, produsele extrasezon sunt mai greu de procurat, astfel încât, dacă nu sunt în sezon, prefer să nu le consum. Totuşi, îmi place să consum fructe de sezon. Vara, îmi place să mănânc mere româneşti şi când totul este gri în jur, primii căpşuni apăruţi pe piaţă reprezintă primul semn de primăvară”, scrie Sorcha Sills, pe site-ul matadornetwork.com.
Profesoara este de aceeași părere cu mulți români în legătură cu manelele și consideră că acestea reprezintă un cancer pentru urechi.
„Mi-a trebuit o singură dată în care vecinul meu a pus manele la ora două dimineaţa, ca să îmi dau seama de ce sunt oripilaţi colegii mei români. Manelele reprezintă un cancer pentru urechi”, mai scrie Sorcha.
Ea mai scrie și despre faptul că românii, în ciuda multor condiții vitrege, s-au adaptat foarte bine lor și au reușit să învețe limbi străine, așa că îi este ușor să comunice.
„Aţi crescut cu desenele animate gen Johnny Bravo, Laboratorul lui Dexter şi Powerpuff Girls? Aşa au crescut şi copiii români, care sunt acum de vârstă cu mine. Ei urmăreau serialele în engleză, cu subtitrare în limba română, dar făceau şi la şcoală cursuri de engleză. Drept urmare, mulţi români tineri vorbesc limba engleză. Norocul meu este că am colegi care mă ajută să îmi îmbunătăţesc limba română”, mărturiseşte tânăra profesoară.
Sorcha a fost foarte impresionată de viteza foarte rapidă la internet, pentru care plătește doar 12 dolari, în condițiile în care „în SUA, am fost învăţaţi să tolerăm conexiunile foarte lente de internet”, iar maidanezii o sperie pentru că sunt imprevizibili, așa că preferă să se ferească de ei.
Cât despre modul în care oamenii din România aleg să citească, tânăra apreciază că aceștia preferă să citească în continuare cărțile fizice. „Chiar dacă mulţi au cititoare digitale de cărţi, nu ezită să lectureze şi cărţi fizice, oriunde ar fi. Românii au automate de cărţi la metrou”.
Sorcha mai crede că toată experiența trăită în România reprezintă o lecție valoroasă pentru ea.
„România nu are o istorie liniştită, ci una caracterizată de invazii, ocupaţii, lupte şi strădanii. Din cauza asta, românii nu se aşteaptă să obţină ceva fără muncă, multă muncă, fără studii, fără o revoluţie. În calitatea mea de americancă răsfăţată, viaţa de aici reprezintă o lecţie de care aveam nevoie şi pentru care le mulţumesc românilor”, conchide tânăra.
Recomandările editorilor GreatNews:
Cea mai mare greșeală gramaticală pe care românii o fac de Paște
Premieră mondială: Românii fac teste auto pe Google Street View
Românul care și-a construit casa în formă de dom. Cât l-a costat
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: