FOTO: ViktorDobai/Flickr

Canicula și seceta din ultima perioadă au dus la scăderea nivelului Dunării. Cotele Dunării în zona Galați ajung la 99 de centimetri, iar în zona Brăila la 92 de centimetri și continuă să scadă.

Din cauza secetei, la Galați, în mijlocul fluviului a apărut o insulă de nisip, din cauza căreia navele sunt nevoite să încetinească pentru a o ocoli.

„În istoria măsurătorilor, cel mai mic nivel a fost măsurat prin 1921, minus 43 de centimetri. Deocamdată, ne situăm la un 97. Stăm mult mai bine și ca în 2003, când am avut 69 de centimetri exact în această zi, în 29 iulie”, a declarat șeful serviciului Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, Mihai Popescu, pentru Știrile Pro TV.

Cei care au de pierdut sunt în principal transportatorii. Din cauza scăderii nivelului apelor, nu mai pot încărca navele cu la fel de multă marfă.

„Intervenim în punctele critice, adică la cotul Prutului, Isaccea, bara Sulina, astfel încât să asigurăm cele 24 de picioare pe care ne-am angajat că le vom asigura permanent”, a declarat inginerul-șef al Administraștiei Dunării Fluviale Galați, Corneliu Carp, pentru Știrile Pro TV.

Care sunt cele mai importante insule de pe Dunăre, pe teritoriul României

Balta Ialomiței. Se află pe cursul inferior al Dunării, între județele Ialomița și Călărași. Are o suprafață de 831 de kilometri pătrați, o lungime de 94 de kilometri și o lățime de 4-12,5 kilometri. Pe Balta Ialomiței se cultivă porumb și sfeclă de zahăr și sunt mai multe ferme de bovine.

FOTO: Bogdan Giuşcă/Wikipedia Commons
FOTO: Bogdan Giuşcă/Wikipedia Commons

Insula Mare a Brăilei. Are, în medie, 60 de kilometri lungime și 20 de kilometri lățime, cu o suprafață totală de 710 kilometri pătrați. E ocupată de terenuri agricole. Pe această insulă există și două comune, Mărașu și Frecăței, care au aproximativ 5.000 de locuitori.

FOTO: pheideas.blogspot.ro
FOTO: pheideas.blogspot.ro

Insula Sacalin. Este o insulă nou formată în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Autoritățile din România au declarat-o rezervație a biosferei și au interzis popularea ei încă din 1938. În prezent este interzis și accesul turiștilor. Pe această insulă sunt în jur de 229 de specii de păsări. Se mai găsesc pești rari și plante pe cale de dispariție.

Ostrovul Ciocănești. Se află în dreptul localității cu același nume, din județul Călărași. La fel ca Insula Sacalin, este declarată rezervație naturală și Arie de Protecție Specială Avifaunistică.

FOTO: Compactforever - Nasa World Wind/Wikimedia Commons
FOTO: Compactforever – Nasa World Wind/Wikimedia Commons

Ostrovul Mare. Se află în apropierea localității Islaz, Teleorman. Aici se află Rezervația naturală Ostrovul Mare, care se întinde pe o suprafață de 140 de hectare. Locul este sub protecție mai ales pentru cormoranul pitic, o specie de păsări care cuibăresc în plopii albi și negri de pe ostrov.

FOTO: romanian-explorer.com
FOTO: romanian-explorer.com

reduceri emag

Dacă vi s-a părut util acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.