Mugur Isărescu avertizează Guvernul: „S-a dat prea mult”

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a sugerat astăzi într-o conferință de presă că Executivul a fost prea generos prin măririle de salarii și de pensii din ultimii ani.

El a admis că aceste creșteri salariale au avut legătură cu creșterea economică a României, deoarece a fost stimulat consumul, dar a arătat că investițiile publice au fost slabe.

„Acest ritm de creștere impresionant pe care l-a consemnat economia României, și care a contribuit, este adevărat, la diminuarea decalajului față de media Uniunii Europene, a fost însă asociat cu creșterea importantă a consumului, în dauna investițiilor, mai ales în dauna investițiilor publice”, a declarat Mugur Isărescu.

„E bine că avem creștere economică, dar hai să vedem cum o obținem, cum putem s-o menținem, pentru că dacă continuăm cu această tendință, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecție. Și orice corecție costă”, a avertizat el, citat de Digi24.

De asemenea, Mugur Isărescu a menționat că Executivul PSD-ALDE a dat prea mult: „Toată lumea știe că dacă stimulezi cererea, stimulezi și producția. Problema e dozajul, cât stimulezi. Asta știe toată lumea, stimulezi cererea și o să ai creștere de producție. Dacă stimulezi prea mult, nu ții cont de cât poate da economia, nu faci evaluări, studii de impact, ce va rezulta e că dai de lucru economiei, dar mai mult altor economii, prin importuri, și e ca o foiţă de turnesol echilibrul extern. Ne putem amăgi, dar dacă vrem să ştim, ştim că s-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate să ducă economia şi aşa te duci la dezechilibre externe”.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version