Mircea Cărtărescu, recompensat cu un nou premiu internațional

premiu
Mircea Cărtărescu Foto Facebook

Celebrul scriitor român Mircea Cărtărescu a fost recompensat cu celebrul Premiu de Stat al Austriei, pentru Literatura Europeană pe anul 2015, într-o ceremonie de decernare care va avea loc în această vară.

Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur este una dintre cele mai importante distincții literare europene, iar anul acesta, Mircea Cărtărescu va primi premiul în valoare de 25000 de euro, pentru întreaga operă literară pe 27 iulie la Salzburg, în deschiderea Festivalului Mozart.

Scrierile nominalizatului la premiul Nobel pentru literatură sunt traduse în mai multe limbi internaționale și foarte apreciate în toată lumea.

Mircea Cărtărescu devine astfel al doilea român distins cu acest premiu literar care aniversează 50 de ani de existență. În anul 1970, Eugène Ionesco a fost, la rândul său, recompensat.

Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur a fost câștigat în anii trecuți de către alți scriitori de renume, care se bucură de milioane de cititori: W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville etc.

Premiul de Stat al Austriei nu este singurul premiu internațional pe care Mircea Cărtărescu l-a primit anul acesta. În Germania, autorul a primit pe 11 martie Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung 2015/ Premiul de Carte de la Leipzig pentru Armonie Europeană 2015.

De asemenea, a fost propus, în unanimitate de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România candidat la Premiul Nobel pentru literatură în 2015.

Recomandările editorilor GreatNews:

STUDIU. Câți români vor vor interzicerea fumatului în spații publice
Opere ale lui Tonitza, „îngrijite” cu apă de ploaie și fum
Românii pregătesc o aplicație care poate salva vieți prin SMS

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.