Metode de prevenire a bolilor în cultura de rapiță

Alegerea hibrizilor, a sistemului de producție, respectarea măsurilor fitotehnice și realizarea corectă și la timp a lucrărilor de întreținere sunt condiții esențiale pentru o recoltă de rapiță bogată și sănătoasă. Astfel, în ceea ce privește bunele practici în producția de rapiță, principalele aspecte de care ar trebui să ții cont sunt legate de: respectarea tehnicilor agronomice (utilizarea de semințe certificate, respectarea rotației culturii, alternanța culturilor de toamnă cu cele de primăvară), fertilizarea corectă, igienizarea culturii și aplicarea măsurilor de protecție față de dăunători, boli și buruieni.

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre cele mai eficiente metode de prevenire a bolilor în cultura de rapiță și cum le pui în practică.

Principalele boli ale culturii de rapiță

Cultura de rapiță poate fi afectată de numeroase boli și, pentru a le putea preveni eficient, este important să știi care sunt cele mai întâlnite dintre acestea, ce sursă de infestare au și care sunt condițiile favorabile dezvoltării și răspândirii agenților patogeni care le provoacă: 

Importanța măsurilor de prevenire a bolilor în cultura de rapiță

Prevenirea eficientă presupune un sistem integrat de măsuri fitotehnice și chimice. În același timp, sunt importante monitorizarea constantă a culturii și consultarea specialiștilor, pentru a identifica din timp semnele îmbolnăvirilor și aplicarea corectă a tratamentelor preventive, adecvate tipului de hibrid și sistemului de producție alese. 

Alegerea hibrizilor de rapiță – criterii de care să ții cont

Una dintre etapele esențiale de prevenire a bolilor la rapiță este achiziționarea de hibrizi din surse de încredere, ca să te asiguri că aceștia sunt caracterizați de productivitate, stabilitate și au proprietăți genetice și agronomice deosebite. Concret, iată care sunt criteriile pentru alegerea acestora: 

Respectarea rotației culturii – ce culturi premergătoare sunt recomandate

O altă măsură de prevenire a bolilor la rapiță este evitarea monoculturii. Potrivit lucrării „Tehnologia de cultivare a rapiței” (Ion Pirnă, Emil Voicu, Valentin Vlăduț, 2011), este recomandat ca rapița să fie cultivată pe același teren după cel puțin trei ani. Rotația de trei-patru ani este foarte eficientă pentru prevenirea unor boli ca putregaiul negru și alternarioza, iar cele mai bune premergătoare sunt cerealele păioase, în condițiile în care samulastra este controlată eficient. Rotația culturilor este importantă pentru prevenirea răspândirii agenților patogeni în sol.

Totodată, este de evitat cultivarea rapiței după floarea-soarelui sau leguminoase pentru boabe, pentru prevenirea bolilor comune, precum Sclerotina sclerotiorum. Soia poate fi cultivată în cultura a doua după rapiță, pentru că, de obicei, Sclerotina nu găsește condițiile favorabile pentru dezvoltare în timpul verii.

Importanța măsurilor fitotehnice pentru prevenirea bolilor la rapiță

Efectuarea corectă a măsurilor agrofitotehince asigură o prevenire a răspândirii bolilor, dar și a atacului agenților patogeni. Dintre acestea menționăm: 

Alte măsuri pentru prevenirea atacului agenților patogeni

Aplicarea de fungicide cu acțiune preventivă și curativă

Folosirea de fungicide este o măsura eficientă pentru prevenirea și reducerea atacului bolilor. Sunt fungicide care se pot folosi pentru tratamentul semințelor, cu scopul combaterii bolilor cu transmitere prin semințe, și fungicide pentru tratamente în vegetație, care pot avea acțiune preventivă și curativă, ce împiedică germinarea sporilor și creșterea miceliului ciupercilor.

Prevenirea bolilor în cultura de rapiță este una dintre cele mai importante etape pentru obținerea unei recolte bogate și sănătoase. Alegerea hibrizilor și a sistemului de producție, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a agenților patogeni cu produse adecvate tipului de hibrid cultivat și sistemului de producție, respectarea rotației culturii, precum și realizarea corectă a lucrărilor solului sunt măsuri eficiente pentru evitarea apariției și dezvoltării bolilor ce pot compromite recolta parțial sau chiar complet. 

Sursă foto: Shutterstock


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version