Estimările Organizației Mondiale a Sănătății estimează că zahărul reprezintă aproape 20% din alimentație. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care recomandarea specialiștilor OMS este ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă.
Aceleași statistici arată că în prezent se consumă cu 50% mai mult zahăr față de acum 30 de ani.
Jurnaliștii de la Digi24 au realizat un reportaj pentru emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, din care reiese cât de nociv este zahărul pentru sănătate.
„Acest zahăr consumat şi efectul lui dulce la nivel cerebral creează în primul rând o dependenţă după care, ce nu procesăm, ce nu ardem, se va depozita sub formă de trigliceride în celulele adipoase, celulele grase, lucru care va duce la o îngrăşare, un exces ponderal şi în timp poate să fie un factor de risc important în apariţia diabetului”, a declarat Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru Digi24.
Specialiștii spun despre zahăr că ar fi „al doilea tutun”. În România, încă de la începutul anilor `80, directorul Institutului de Diabet „Nicolae Păulescu”, profesorul Constantin Ionescu Târgoviște, a tras un semnal de alarmă asupra consumului foarte ridicat de zahăr.
„Statisticile spun că un european consumă în medie 50 de kg de zahăr pe an, ceea ce înseamnă de cinci ori doza zilnică recomandată. În acelaşi timp un american consumă 80 de kg de zahăr pe an. Asta înseamnă 60 de linguriţe pe zi!”, a spus Luana Sahian, consultant în nutriţie.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: