„Mașina zburătoare” pe care o poți conduce deasupra apei, fără permis

Kitty Hawk Flyer
Kitty Hawk Flyer

Unul dintre fondatorii Google, Larry Page, s-a implicat în proiectul unei mașini zburătoare. Kitty Hawk Flyer este un aparat de zbor electric. „Este sigur, testat și legal de folosit în Statele Unite ale Americii.

Prima versiune a fost creată în mod special pentru zborul deasupra apei. Nu ai nevoie de licență de pilot și vei învăța să o controlezi în câteva minute”, spun inițiatorii proiectului.

Kitty Hawk Flyer folosește în mare parte principiile de funcționare ale unei drone. Însă sunt echipe de cercetare care lucrează la o mașină în adevăratul sens al cuvântului care să zboare.

La salonul auto de la Monaco, o companie slovacă a prezentat prototipul unui vehicul cu un motor hibrid, cu propulsie electrică și carburant, care ar fi capabil decoleze și să zboare.

Costă peste 1,2 milioane de euro, însă pentru a conduce o astfel de mașină aveți nevoie de licență de pilot. AeroMobilul are o autonomie terestră de 100 de kilometri, la o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră. Își desface aripile și se transformă într-un avion ușor în trei minute.

După ce decolează, în aer, poate merge cu o viteză de croazieră de 260 de kilometri pe oră și are o autonomie de 750 de kilometri.

„Din păcate, deocamdată nu este permis de lege să decoleze de pe autostradă, ceea ce ar fi grozav, ca în filme. În lume există numeroase aeroporturi mici sau aerodromuri private pe care le poți folosi pentru decolare”, spune directorul general al companiei care a dezvoltat AeroMobil, Juraj Vaculik.

Iată cum arată Kitty Hawk Flyer:

Cum arată AeroMobil:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.