Mândrie în eșec. Rugbiștii români au pierdut cu onoare meciul cu Franța de la Cupa Mondială

România a pierdut aseară în fața Franței (11-38) în meciul de debut la Cupa Mondială de rugby din Anglia, dar a arătat ca o echipă națională adevărată.

A fost un meci în care ”stejarii” nu aveau, practic, nicio șansă. Au trecut de mult vremurile în care România pune probleme Franței. Între 1960 și 1980, ”stejarii” deveniseră o problemă pentru ”cocoși”, câștigând de șase ori din 22 de meciuri.

Rugby-ul obișnuia să fie un sport pe placul românilor, dar și al autorităților, care îi acordau sprijinul necesar. După 1989, ”frunza de stejar” a început să se usuce, iar România a încetat să mai fie pe măsura Franței. Meciul de aseară a fost cel de-al 50-lea test între cele două echipe și primul din ultimii nouă ani, când Franța a câștigat lejer: 62-14!

România a aruncat în luptă cel mai experimentat ”XV” disponibil, cu un pachet de înaintare extrem de solid și arățăgos. De cealaltă parte, Franța a mizat pe tinerețe. A schimbat 13 din cei 15 jucători care învinseseră clar Italia (32-10) în primul meci din Grupa D.

Partida a debutat cu spectacolul spectatorilor. Spre deosebire de microbiști români, care au început să poarte negru la meciurile naționalei de fotbal, suporterii de rugby se îmbracă în tradiționalul și reprezentativul nostru galben. Au fost câteva tricouri galbene aseară pe arhiplinul Stadionul Olimpic din Londra.

Arbitrul a ciocănit politicos la ușa ”stejarilor”, iar cele două echipe au ieșit de pe tunel. Mai întâi, a fost cântată ”Marseilleza” (n.r. – cum îi spunem noi), de mii și mii de francezi care au avut de trecut doar Canalul Mânecii pentru acest meci. Un ”Deșteaptă-te române” foarte intens, cântat chiar și de galezul Lynn Howells, antrenorul României, dar și de cei câțiva ”internaționali” naturalizați, a dat multă încredere echipei noastre.

Pachetul de înaintare românesc, puțin mai ușor decât cel al francezilor, a demolat grămada francezilor încă din primul minut, arătându-și forța. Francezii au replicat prin legendarul lor joc rapid la mână. Pasele ”albaștrilor” au o cursivitate splendidă, iar ”cocoșii” pot atinge o viteză în joc la care ”stejarii” nici nu pot visa. Francezii au deschis scorul dintr-o lovitură de penalitate simplă. A transformat Parra. Era minutul 7.

Românii au rezistat asalturilor și au strâns rândurile exemplar. ”Stejarii” au reușit să ducă mingea la doar câțiva metri de terenul de țintă al adversarilor și ar fi meritat un eseu, însă arbitrul l-a anulat corect pe cel cerut la încercarea lui Vlaicu, cel mai bun marcator din istoria naționalei noastre. Arbitrul a acordat o lovitură de pedeapsă ”stejarilor”, pe care a transformat-o Vlaicu. Tot el avea să rateze apoi o altă lovitură de pedeapsă simplă.

Tricolorii au continuat să își hărțuiască adversarii. Au pus la cale contraatacuri, s-au bătut eroic pentru fiecare minge, provocând vânătăi și cucuie serioase. Au fost momente în care comentatorul englez al meciului a exclamat cu mândrie ”Well done, Romania!”. Publicul, în mare parte neutru, trece de partea ”stejarilor”, care se bat pentru fiecare balon. În prima repriză, românii au recuperat opt baloane, francezii – doar unul.

Apoi vine dezastrul. Arbitrul l-a eliminat temporar pe Paulică Ion, unul dintre stâlpii defensivei române, iar câteva secunde mai târziu, francezul Guitoune a reușit un eseu splendid, transformat la fel de frumos de Parra, cu o execuție de mare finețe dintr-un unghi foarte dificil. ”Stejarii” mai încasează o lovitură. Francezii au depășit ușor răsfiratele rânduri române, iar Nyanga a finalizat cu eseu o fază simplă și eficientă. Parra a transformat din nou, cu stil și precizie.

După o jumătate de oră în care n-a strălucit, Franța a explodat timp de doar 3 minute și s-a desprins la 14 puncte. Vlaicu a redus handicapul la 11, după o lovitură de pedeapsă transformată în finalul primei reprize.

Românii au revenit încrezători de la cabine. Au presat și au cautăt breșe în apărarea franceză, însă jocul de mână șubred și greșelile simple au sabotat oportunitățile ofensive ale ”stejarilor.

Timp de 25 de minute, românii le-au făcut față francezilor, dar, la fel ca în prima repriză, aceștia au marcat două eseuri în trei minute. Startul l-a dat tot Guitoune, cu un eseu dubios, iar Fofana a adus punctul suplimentar, cu al patrulea eseu al Franței. Două transformări lejere și scorul a devenit 31-6.

”Stejarii” s-au adunat, însă, exemplar și au fost răsplătiți pentru încredere și efort cu un eseu frumos, reușit de uriașul Ursache. Vlaicu n-a trimis mingea printre bețe, dar bărbații în galben demonstraseră deja ce aveau de demonstrat. Un eseu împotriva Franței este, în sine, o victorie.

Gael Fickou, un rugbist uriaș, a culcat și el mingea în terenul românesc până la final, iar scorul final a fost 38-11 pentru ”cocoși”. Rugbiștii români au luptat și au pierdut, suferind o înfrângere bună – dacă există așa ceva. Au părăsit terenul aplaudați de spectatori și de adversari. Pentru ”stejari” urmează un nou meci imposibil de câștigat, cel împotriva Irlandei.

Franța: 15. Brice Dulin; 14. Sofiane Guitoune, 13. Gaël Fickou, 12. Wesley Fofana, 11. Noa Nakaitaci; 10. Rémi Talès, 9. Morgan Parra; 8. Louis Picamoles, 7. Fulgence Ouedraogo, 6. Yannick Nyanga; 5. Alexandre Flanquart, 4. Bernard Le Roux; 3. Uini Atonio, 2. Dimitri Szarzewski, 1. Vincent Debaty.

Rezerve: Benjamin Kayser, Eddy Ben Arous, Nicolas Mas, Yoann Maestri, Damien Chouly, Rory Kockott, Frédéric Michalak, Mathieu Bastareaud.

România: 15. Catalin Fercu; 14. Madalin Lemnaru, 13. Paula Kinikinilau, 12. Florin Vlaicu, 11. Adrian Apostol; 10. Danut Dumbrava, 9. Florin Surugiu; 8. Mihai Macovei, 7. Viorel Lucaci, 6. Valentin Ursache; 5. Johan Van Heerden, 4. Valentin Popirlan; 3. Paulica Ion, 2. Otar Turashvilli, 1. Mihai Lazar.

Rezerve: Andrei Radoi, Andrei Ursache, Horatiu Pungea, Ovidiu Tonita, Stelian Burcea, Valentin Calafeteanu, Ionut Botezatu, Csaba Gal

Omul din mijloc (arbitru): Jaco Peyper

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Satul uimitor unde fetițele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: