Liviu Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis dacă refuză revocarea lui Kovesi: „Nu o luăm în calcul”

liviu dragnea codul de procedură penală
Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi că partidul pe care îl conduce nu ia în calcul suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în cazul în care acesta nu va decide revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

„Categoric, nu luăm în calcul suspendarea președintelui. Orice discuție pe această temă în care este implicat PSD este falsă”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit Digi24.

Liviu Dragnea a mai spus că PSD își va exprima un punct de vedere după ce „președintele va anunța ce intenționează să facă”.

„Așa cum am spus mai demult, nu vreau să influențez nici o eventuală decizie sau propunere a ministrului Justiției, înainte de a face anunțul de care vorbea de anul trecut, nici nu vreau să influențez o eventuală decizie, într-un fel sau altul, a președintelui României”, a declarat el.

CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a anunțat că va lua în discuție cazul procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, marți, 27 februarie.

Potrivit legii, odată ce ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a șefei DNA, CSM trebuie să ofere un aviz cu privire la revocare. Avizul este doar unul consultativ, ultimul cuvânt avându-l președintele Klaus Iohannis, el fiind cel care o poate revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

Săptămâna trecută, ministrul Justiției declanșat procedura de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. El a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi de „implicare în anchetele altor procurori” și de „comportament excesiv de autoritar”.

Prima reacție a președintelui României, Klaus Iohannis, a fost de a transmite că raportul privind activitatea managerială a DNA, prezentat de ministrul Justiției Tudorel Toader, nu este clar.

„Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

„În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, se mai arăta în comunicat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.