CSM a anunțat că va lua în discuție cazul lui Kovesi marți

Laura Codruța Kovesi csm
Laura Codruța Kovesi

CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a anunțat că va lua în discuție cazul procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, marți, 27 februarie.

Potrivit legii, odată ce ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a șefei DNA, CSM trebuie să ofere un aviz cu privire la revocare. Avizul este doar unul consultativ, ultimul cuvânt avându-l președintele Klaus Iohannis, el fiind cel care o poate revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

„În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea Ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, 27 februarie 2018, ora 14.00,  la sediul Consiliului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Săptămâna trecută, ministrul Justiției declanșat procedura de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. El a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi de „implicare în anchetele altor procurori” și de „comportament excesiv de autoritar”.

Tudorel Toader a mai spus că DNA a prioritizat dosarele în funcție de impactul mediatic, ceea ce nu este legal: „Am remarcat comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar deontologiei”. El a vorbit și de comportament „sfidător”.

El a acuzat și neimplicarea lui Kovesi în eliminarea comportamentelor abuzive ale altor procurori: „El [procurorul Negulescu – n.r.] a fost lăudat, apreciat, el și unitatea din care face parte [DNA Prahova – n.r.], în loc să fie luate măsuri [să se afle -n.r.] dacă e adevărat sau nu. Există obligația minimală să afli dacă e adevărat sau nu și nu să îl lauzi”.

Prima reacție a președintelui României, Klaus Iohannis, a fost de a transmite că raportul privind activitatea managerială a DNA, prezentat de ministrul Justiției Tudorel Toader, nu este clar.

„Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

„În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, se mai arăta în comunicat.

Reacția lui Kovesi, după cererea de revocare a lui Tudorel Toader