Lista miniștri 2017. Cine sunt parlamentarii din cabinetul Grindeanu

Iată lista miniștri 2017 Guvernul României:

Vicepremier, ministrul Dezvoltării – Sevil Shhaideh

Vicepremier, ministrul Mediului – Daniel Constantin (ALDE)

Ministrul Sănătății – Florin Bodog

Ministru Delegat Fonduri Europene – Mihaela Toader
Ministrul Economiei – Alexandru Petrescu
Ministrul Afacerilor Externe – ALDE (urmează să anunțe)
Ministrul Energiei – Toma Petcu (ALDE)
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall
Ministrul Agriculturii – Petre Daea
Ministrul Apărării – Gabriel Leș
Ministrul Culturii și Identității Naționale – Ionuț Vulpescu
Ministrul Educației – Pavel Năstase
Ministrul Cercetării – Șerban Valeca
Ministerul Finanțelor – Viorel Ștefan
Ministerul Justiției – Florin Iordache
Ministrul Apelor și Pădurii – Adriana Petcu
Ministerul Muncii – Lia Olguța Vasilescu
Ministrul Comunicațiilor – Augustin Jianu
Ministerul Tineretului – Marius Dunca
Ministerul Transporturilor – Răzvan Alexandru Cuc
Ministrul pentru consultare publică – Gabriel Petrea
Ministrul pentru Relația cu Parlamentul – Grațiela Gavrilescu (ALDE)
Ministrul pentru Comerț – Florin Jianu
Ministrul pentru Turism – Mircea Dobre
Ministrul pentru Românii de pretutindeni – Andreea Pastarnca

PSD a anunțat lista miniștri 2017 care fac parte din cabinetul condus de Sorin Grindeanu, după ce a avut întâlniri cu ALDE. Urmează să fie convocată o ședință extraordinară a celor două Camere din Parlament pentru ca noul guvern și lista miniștri 2017 să fie votată.

PSD și ALDE urmează să discută și cu UDMR și reprezentanții minorităților despre lista miniștri 2017. Se dorește o susținere în Parlament și din partea acestora.

Despre lista miniștri 2017, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ar putea apărea ministere noi în structura noului Guvern.

„Sunt câteva domenii la care eu am ţinut foarte mult, care vor fi scoase în evidenţă ca minister de sine stătător. Turismul e un domeniu de care vorbim toţi. Toţi spunem că avem potenţial turistic foarte mare, dar Tursimul a fost plimbat pe la mai multe ministere.

A fost la un momentat la Ministerul Transporturilor, la un moment dat la Ministerul Dezvoltării, după aia la Ministerul Economiei, nu mai ştiu pe unde a mai fost. Şi, totuşi, este un domeniu care poate aduce dezvoltare în această ţară”, a declarat, luni seară, Liviu Dragnea.

Dragnea a mai spus că se va înființa și un Minister al IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Antreprenoriatului. De asemenea, ar mai apărea și un minister al Apelor și Pădurilor.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să începem în România un mare program de reîmpădurire, iar Apele reprezintă un domeniu în care în România s-a făcut prea puţin. Trebuie să fie un minister separat cu ape şi păduri, Ministerul Apelor şi Pădurilor”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a anunţat luni seară că viitorul Guvern va adopta în primul trimestru din 2017 Legea prevenţiei, prin care nu se va mai putea impune o măsură punitivă unei firme înainte de dispunerea unei „măsuri de prevenţie”, prin care respectivă firma să fie avertizată că procedează greşit.

Liderul PSD a afirmat că „relaţia dintre stat şi oamenii de afaceri trebuie schimbată complet” în aşa fel încât „statul să nu mai fie agresiv cu firmele”. În acest scop, în primul trimestru din acest an se va adopta Legea prevenţiei, astfel încât „nimeni să nu mai primească o măsură punitivă înainte să aibă o măsură de prevenţie”.

Dragnea s-a întrebat, în condiţiile în care „partea covârşitoare din venituri este făcută de oamenii de afaceri”, dacă „trebuie să avem un stat care să-i pedepsească, să le închidă firmele, să-i trimită în puşcărie”.