Cinci deputați PSD vor să-i oblige pe producători să dea mai multe detalii pe cutiile de lapte. De asemenea, potrivit Știrile TVR, Uniunea Europeană a decis ca pe eticheta cărnurilor vândute în magazin să fie trecută țara și locul de producție.

În ceea ce privește laptele, deputații spun că românii pot fi induși în eroare de expresiile „lapte de vacă” sau „lapte autentic”. De cele mai multe ori, spun aceștia, laptele proaspăt este amestecat cu lapte praf.

Noua reglementare legislativă obligă ca pe etichete să fie trecut avertizarea „conține lapte praf” sau „nu conține lapte praf”. Cei care nu se conformează ar putea primi amenzi de până la 10 mii de lei.

De partea cealaltă, cei din industria laptelui spun că laptele praf este folosit cu acceptul Comisiei Europene, doar în timpul iernii, în proporție de maximum 30%, iar în rest e vorba de un procent de 2%, pentru a echilibra conținutul de proteine.

În ceea ce privește carnea, Comisia Europeană cere să fie trecut pe etichetă unde au fost crescute și sacrificate. Această reglementare vine și în urma scandalului cu carnea de cal. În 2013, a izbucnit un scandal în Europa, după ce s-a descoperit că a fost comercializată carne de cal ca fiind de vită. Inițial, s-a spus că respectivii cai ar fi provenit din România, însă ancheta a ajuns la companii de procesare a cărnii din Franța și Olanda.

Etichetele vor apărea pe pachetele de carne pe măsură ce vor fi epuizate actualele stocuri.

FOTO: Nick Castonguay/Flickr