Spectacol superb al naturii: un lac plin cu lavă s-a revărsat

lacul de lavă
Lacul de lavă al vulcanului Kilauea din Hawaii s-a revărsat. Foto: USGS

Un lac plin cu lavă din Insulele Hawaii a dat pe afară pentru prima dată, iar mii de turişti au venit să asiste la fenomenul natural foarte rar, relatează digi24.ro.

Din cauza activităţii vulcanice în creştere, nivelul lavei din craterul vulcanului Kilauea din Hawaii a crescut cu peste 50 de metri în ultima săptămână şi a atins un nivel record.

În centrul de observare Jaggar Museum din Parcul Național Vulcanic din Hawaii a fost instalat și un telescop care le permite curioșilor să vadă cum lacul din lavă se agită și clocotește, scrie CNN. Punctul de belvedere de la Jaggar Museum se află la doar o milă distanță de crater, însă oficialii nu cred că turiștii sunt în pericol.

Nivelul lacului din lavă s-a ridicat din cauza acumulărilor de gaz din crater.

Lacul de lavă din craterul Halemaʻumaʻu al vulcanului Kilauea s-a revărsat pentru prima dată de când a apărut această „piscină” fierbinte, în februarie 2010. Lacul de lavă al vulcanului Kilauea este al doilea cel mai mare din lume, după lacul de lavă al vulcanului Nyiragongo din Republica Democrată Congo. Lacul de lavă al vulcanului Kilauea are 170 pe 220 de metri, scrie livescience.com.

În ultimele zile s-au produs și mici erupții care au aruncat lavă topită și fragmente de rocă la peste 85 de metri în sus.

Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume și se află pe insula Hawaii, cea mai mare din arhipelag. Vulcanul erupe neîntrerupt din anul 1983.

Anul trecut, o erupție a Kilauea a înghițit câteva case dintr-un sat din apropierea vulcanului. Acum, oficialii au anunțat că ridicarea nivelului lacului de lavă din crater nu reprezintă o amenințare imediată pentru localnici.

lacul de lavă
Lacul de lavă al vulcanului Kilauea din Hawaii s-a format în 2010. Foto: USGS

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania, cu contract nedeterminat
Cele mai lungi cuvinte din limba română. Unul are 44 de litere
Locuri de muncă sezoniere pentru români în străinătate

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.