Jocurile Olimpice 2024: Parisul este aproape gata pentru startul competițiilor

Vara aceasta promite o mulțime de oferte de divertisment pentru toate preferințele publicului. Pe lângă festivaluri de muzică și o mulțime de alte oportunități de sezon, sunt organizate evenimente sportive de top. După turneul final al campionatului de fotbal din Germania, iată că și alte sporturi vor ajunge în centrul atenției, de această dată în Franța. La Paris se organizează a XXXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară.

Nu mai puțin de 329 de probe sportive în cadrul a 32 de sporturi sunt incluse în programul competiției. Cel mai mare eveniment multi-sportiv care are loc o dată la patru ani se va desfășura pentru a treia oară în istorie la Paris, după edițiile din anii 1900 și 1924. Astfel, Jocurile Olimpice de vară revin în Capitala Franței după o pauză de fix 100 de ani!

Parisul va deveni în acest fel cel de-al doilea oraș care va găzdui olimpiada de trei ori, după Londra (1908, 1948 și 2012). De subliniat ar fi și faptul că Franța a mai găzduit Jocurile Olimpice de alte 3 ori, însă în sezonul rece (Jocurile Olimpice de iarnă).

Momentul de start al JO 2024, tot mai aproape

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au dezvăluit de curând o expoziție a celor cinci inele olimpice montate pe Turnul Eiffel. Aceste inele au fost realizate din oțel reciclat din Franța și au fost montate pe partea sudică a turnului din centrul Parisului, cel mai cunoscut simbol al orașului. Momentul de start al competiției este tot mai aproape: 26 iulie 2024. Evenimentele se vor încheia pe data de 11 august.

”Este fantastic să marcăm sărbătorirea prin inelele de pe turnul Eiffel, este cel mai mare simbol al Jocurilor să ai inelele în mijlocul orașului. Turnul Eiffel este prezent pe scară largă în întregul proiect, de la ceremonia de deschidere, până la medaliile pentru sportivi și competiții”, a explicat Tony Estanguet, președintele comitetului de organizare JO 2024.

Cele mai faimoase repere ale Parisului vor fi în prim-plan la Jocurile Olimpice, inclusiv Place de La Concorde și Palatul Versailles. Turnul Eiffel rămâne însă elementul principal.

”Este spectaculos, este foarte frumos să vezi cele cinci inele de pe turnul Eiffel, acel monument înseamnă atât de mult, desigur, pentru poporul francez și peste tot în lume, să vezi cele cinci culori de pe toate continentele și simbolul unității tuturor sportivilor care vor concura în curând aici la Paris și în toată Franța. Vor fi momente grozave și este foarte emoționant pentru noi”, a explicat și Amélie Oudéa-Castéra, Ministru al Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice din Franța.

Locațiile de organizare ale JO 2024 includ Stade de France, alături de multe alte locații din Paris, printre care râul Sena, arena de tenis Roland Garros și interiorul unor clădiri istorice.

Palatul Versailles, una dintre locațiile reprezentative ale orașului, va găzdui evenimentele ecvestre de la Jocurile Olimpice. De altfel, Palatul Versailles este adesea folosit ca locație de filmări pentru producții cinematografice și este ilustrat chiar și într-un joc de sloturi online disponibil la Vlad Cazinou pentru pasionații de astfel de resurse de distracție pe internet.

Jocul Versailles Gold de la Amusnet aduce două elemente importante legate de Jocurile Olimpice – prestigiul unei locații emblematice din Paris și aurul care va recompensa performanțele de top sportivilor, prin medaliile pe care aceștia le vor primi.

Cum a fost ales orașul Paris pentru găzduirea Olimpiadei de vară 2024

Procesul de votare pentru actuala ediție a Jocurilor Olimpice de vară a început în anul 2015, cinci orașe candidând pentru a deveni gazdă a competiției. Hamburg, Roma și Budapesta s-au retras destul de rapid, rămânând în cursă doar orașele Paris și Los Angeles.

În cele din urmă, s-a stabilit ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice în 2024, iar Los Angeles să aibă statut de organizator la ediția din anul 2028. Anunțul oficial al acestor decizii a avut loc la cea de-a 131-a sesiune a CIO de la Lima, Peru, din 13 septembrie 2017.

Astfel, dacă ediția cu numărul 33 a JO se va desfășura în Europa, iată că ediția cu numărul 34 va ajunge pe continentul american, în Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: canva.com.