Igor Dodon lovește din nou: ”România încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova”

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova și apropiat al Moscovei, a spus că apropierea țării sale de România și de Uniunea Europeană nu este ceea ce își doresc cetățenii.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today, liderul de la Chișinău a declarat că majoritatea cetățenilor din Republica Moldova care au dobândit cetățenia română au făcut-o nu pentru că își doresc să fie români, ci pentru a călători în Uniunea Europeană fără viză.

„Problema pe care am avut-o în ultimii șapte ani a fost că politica noastră externă a fost forțată către Europa, cu un mesaj clar anti-Rusia. Dar a avut Moldova beneficii din acest lucru? În niciun caz. Ceea ce fac acum este să remediez acest dezechilibru. Nu sunt în favoarea ruperii relației cu UE, este vecina noastră. Nu va fi nicio Cortină de Fier pe Prut care să separe Moldova de UE”, a precizat Dodon.

În ceea ce privește partidele politice din Moldova care cer unirea cu România, Dodon a fost intransigent: ”Ar trebui scoase în afara legii”.

Președintele moldovean a avut cuvinte aspre și față de România.

”În ceea ce privește poziția României, sunt prietenii și vecinii noștri, bineînțeles, dar ne îngrijorează. Am spus de foarte multe ori că îmi doresc să fim prieteni cu România, sunt vecinii noștri și nu avem probleme cu ei, cu o singură excepție — încercarea lor de a submina suveranitatea Republicii Moldova. Vom adopta o poziție dură și critică în această privință”, a adăugat Igor Dodon, primul președinte ales de cetățenii moldoveni în ultimii 16 ani.

Într-un interviu acordat agenției de presă ruse TASS, Dodon a precizat că va face ”tot posibilul pentru a anula” acordul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău.

Acest acord a fost semnat în noiembrie 2016 de către premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.