Idei de afaceri. „Cartoful săracului” aduce profituri de zeci de mii de euro la hectar

Topinamburul poate fi trecut pe lista de idei de afaceri FOTO: Hagen Graebner/Wikimedia Commons

Topinamburul poate fi trecut pe lista de idei de afaceri FOTO: Hagen Graebner/Wikimedia Commons

Topinamburul, o plantă care în România mai este cunoscută și ca „morcovul porcesc”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, poate aduce profituri de zeci de mii de euro la hectar. Iată o plantație agricolă care cu siguranță poate fi trecută pe lista de idei de afaceri pentru anul viitor.

Potrivit agrointel.ro, pentru a înființa o cultură de topinambur pe o suprafață de un hectar e nevoie doar de aproximativ 4.000 de lei. Inginerul Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, recomandă soiul roz-cafeniu.

Acesta spune că ar putea deveni o plantă națională și ar putea oricând să fie o alternativă la culturile de sfeclă de zahăr. Însă, decomadată nu avem tehnica necesară pentru a obține zahăr lichid din topinambur, net superior și mult mai scump decât cel rafinat, popular.

Dacă vreți să puneți o astfel de plantație pe lista de idei de afaceri trebuie să știți că aceștia se pun în pământ asemeni cartofilor. De asemenea, în primul an nu e nevoie să folosiți îngrășăminte. Pentru că e o plantă rezistentă la dăunători, puteți înființa o plantație ecologică. Cel mai important dăunător este șoarecele de câmp.

Topinamburul este o plantă iubitoare de lumină, care preferă solurile de luncă. Specialiștii spun că în perioadă de secetă trebuie udată plantația.

Idei de afaceri. Ce se face din topinambur

Cei care sunt interesați să pună pe lista de idei de afaceri o plantație cu topinamburi, mai trebuie să știe că un kilogram se vinde cu aproximativ 5 – 6 lei, iar dacă la un hectar ies în medie 40 – 50 de tone se obține un profit consistent. Însă, dacă se folosesc și îngrășăminte, producția poate depăși 70 de tone pe hectar.

Tulpinile acestor plante pot fi folosite la producerea de peleți pentru centralele termice. Tuberculii, la noi în țară, se pot folosi la obținerea de biomasă pentru biocombustibil sau în industria spirtului. Din 100 de kilograme de tuberculi se obțină între 7 și 10 litri de alcool, cu o tărie de aproximativ 35 de grade.

De asemenea, tuberculii mai pot fi folosiți și ca hrană pentru animale. Se mai caută și în industria medicamentelor. Aceștia au un procent mic de inulină cu glucoză și zaharoză redusă față de alte plante. Această substanță contribuie, pentru diabetici, la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.

În străinătate, topinamburul se prelucrează sub formă de sirop și alcool. În Elveția, de exemplu, se face dulceață.

FOTO: Hagen Graebner/Wikimedia Commons

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version