Idei de afaceri. Ce profituri poate aduce plantația de cătină

Plantația de cătină poate fi trecută pe lista cu idei de afaceri FOTO: Jürgen Howaldt/Wikimedia Commons
Plantația de cătină poate fi trecută pe lista cu idei de afaceri FOTO: Jürgen Howaldt/Wikimedia Commons

Dacă vă gândiți la idei de afaceri, în acest articol vă prezentăm de ce ar trebui să luați în calcul și o plantație de cătină.

O astfel de plantație devine profitabilă din anul al treilea de la înființare și poate fi exploatată până la 25 de ani.

Potrivit Agrointel.ro, costurile de înființare a unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro. Dacă vrei să treci o plantație de cătină pe lista cu idei de afaceri mai trebuie să știi și că investiția o recuperezi destul de repede.

Agricultorii spun că în anul al treilea de la plantare reușești să obții o producție medie de 15 tone, iar prețul mediu pentru un kilogram de cătină variază între 10 și 15 lei.

Despre cătină se spune că nu este o cultură pretențioasă și poate fi cultivată de la nivelul mării până la 900 – 1.000 de metri altitudine. Se preferă terenurile plane, orizontale sau ușor înclinate.

Idei de afaceri. Unde se plantează cătina

Cătina poate fi plantată pe orice suprafață, mai puțin pe cele acide, cu PH-ul sub 5,5 și solurile cu exces de umiditate, mlăștinoase, cu apa freatică la suprafață.

Cele mai bune randamente le dă cătina dacă este plantată în luncile râurilor, cu soluri aluvionare, ușoare, nisipoase. Mai trebuie să știți și că această plantă are nevoie de lumină și poate rezista la temperaturi cuprinse între -40 de grade Celsius și +40 de grade.

Terenul pe care urmează să plantați cătina ar trebui cultivat obligatoriu cu cel puțin un an înainte. De preferat ar fi să se pună cereale păioase, precum grâul. Astfel, terenul va fi lăsat curat de buruieni, mai ales de cele perene, mai greu de îndepărtat într-o cultură ecologică de cătină.

Dacă o plantație de cătină este pe lista de idei de afaceri mai trebuie să știți că recoltarea se face de la jumătatea lunii august până la sfârșitul lunii septembrie.

E bine ca toate coroanele acestor plante să fie întinerite, pentru ca pe termen lung calitatea fructelor să fie mai bună, mai spun agricultorii.

FOTO: Jürgen Howaldt/Wikimedia Commons

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: