De la urșii bruni la Munții Carpați. Frumusețile României, celebrate de Discovery pe 1 decembrie

urși bruni
În România trăiesc aproximativ 6.000 de urși bruni. Foto: Baresi Franco via Wikimedia Commons

Discovery Channel sărbătoreşte 1 decembrie cu o grilă specială de programe filmate în România, în care sunt prezentate ţinutul lui Dracula, Transilvania, urşii bruni, labirintul de peşteri întunecate şi stâncile periculoase din Munţii Carpaţi.

Acestea sunt doar câteva dintre atracţiile turistice care i-au fascinat pe producătorii unora dintre cele mai cunoscute emisiuni difuzate pe Discovery Channel. Vedete precum Bear Grylls şi Ed Stafford au explorat diverse zone ale ţării, demonstrând că România are ţinuturi sălbatice, ce reprezintă o adevărată provocare chiar şi pentru cei mai curajoşi experţi în supravieţuire, relatează mediafax.ro.

Astfel, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Discovery Channel vine cu o grilă specială de programe pentru publicul român, difuzând episoade filmate în România ale unora dintre cele mai cunoscute emisiuni. Episoade speciale din „Sanctuarul urşilor”, „Tehnici esenţiale de supravieţuire”, „Supravieţuire în doi” şi „Supravieţuire extremă cu Ed Stafford” aduc în prim plan poveşti fascinante despre România.

„Sanctuarul urşilor” (şapte episoade) va fi difuzat pe 1 decembrie, începând cu ora 08.05. Emisiunea urmăreşte povestea urşilor bruni care trăiesc în cel mai mare adăpost dedicat din lume. Inaugurat în 2007, uriaşul spaţiu de 70 hectare este situat în Zărneşti, la poalele Munţilor Carpaţi, şi adăposteşte în jur de 40 de urşi bruni, salvaţi din captivitate de pe teritoriul întregii ţări. Adăpostul este un proiect realizat în parteneriat de către WSPA (World Society for the Protection of Animals), organizaţia „Milioane de Prieteni” şi Primăria din Zărneşti, care a donat terenul pe care se întinde adăpostul. Camerele de filmat îi urmăresc pe ofiţerii WSPA, care colaborează cu autorităţile române în raiduri şi misiuni de salvare menite să mute urşii în adăpostul din Zărneşti.

programul discovery de 1 decembrie
Lacul Bucura din Munții Retezat. Foto: Dezidor via Wikimedia Commons

Programul Discovery de 1 decembrie

„Tehnici esenţiale de supravieţuire” (sezonul al treilea, episodul 11) va fi difuzat la Discovery Channel începând cu ora 21.00. Dorinţa de aventură a lui Bear Grylls îl poartă până în ţinutul lui Dracula, în Munţii Carpaţi din Transilvania. Aici, Bear Grylls se întâlneşte faţă în faţă cu un urs brun, un mascul de talie mare. Înfruntând mediul aspru din munţi, Bear se aventurează prin defileuri înşelătoare pentru a scăpa cu viaţă.

„Supravieţuire în doi” (sezonul al treilea, episodul al optulea) va fi difuzat pe 1 decembrie, începând cu ora 22.00, la Discovery Channel. Izolaţi în inima Munţilor Carpaţi, pierduţi într-un labirint de peşteri întunecate, Cody Lundin şi partenerul său Joe se luptă să scape cu viaţă, în timp ce lămpile pe care le au ataşate pe cască nu mai rezistă mult timp. Relaţia dintre cei doi este tensionată din cauza tehnicilor de supravieţuire complet diferite, lucru care le va îngreuna misiunea.

„Supravieţuire extremă cu Ed Stafford” va fi difuzat pe 1 decembrie, de la ora 23.00. Ed Stafford este pierdut în Munţii Carpaţi, una dintre ultimele zone de sălbăticie adevărată din Europa, unde ies la vânătoare sute de urşi bruni. Trebuie să fie tot timpul cu ochii în patru, înfruntând frigul şi deshidratarea. După ce prinde o căprioară într-o capcană primitivă, îşi improvizează din pielea ei o îmbrăcăminte rudimentară. Folosind numai resursele pădurii, Ed trăieşte exact ca strămoşii care au populat cândva aceşti munţi. În numai zece zile, reuşește să-şi facă rost de haine, să aprindă un foc, să-şi construiască un adăpost şi să strângă provizii suficiente de hrană.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.