Cutremur în România, produs la ora 01:20. Cum s-a simțit în București, Vrancea, Constanța, Iași, Bacău, Galați și Brașov

Un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter a avut loc în România
Harta României

Un cutremur de intensitate moderată s-a produs în România miercuri, 28 decembrie 2016, , în jurul orei 01:20. Cutremurul a fost simțit și în București. Seismul a avut o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP).

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 97 kilometri. Epicentrul a fost localizat în zona Nereju, din Vrancea. S-a resimțit în București, Craiova, Brăila, Constanța, Bacău, Vrancea, Iași, dar și în alte județe, în special din zona Moldovei.

”Prima dată am simțit că se mișcă patul. Apoi a început tot mai tare, e o senzație cumplită, nu poți face nimic. L-am simțit de parcă mă plimbam cu barca. Vecinii au început să țipe. Am luat apa și telefonul și m-am dus sub grindă”, ne spune Adela, care locuiește la etajul 10 al unui bloc din cartierul bucureștean Rahova (sectorul 5).

Directorul de cercetare al INFP, Mircea Radulian, a declarat miercuri dimineață că este posibilă acumularea unei tensiuni suplimentare care să ducă la un cutremur mai mare decât cel de aseară. Declarația lui completă este AICI.

Cum s-a simțit cutremurul în Vrancea. ”Am trăit un moment de panică!”

”Am trăit un moment de panică! Deși sunt obișnuit cu astfel de fenomene, orice nou cutremur îmi produce trăiri diferite! Sper din tot sufletul ca un astfel de eveniment să nu aibă loc în intervalul orelor de curs! Panica reală nu este un exercițiu!”, spune Andrei Igor-Manovici, directorul Liceului Teoretic ”Ioan Slavici” din Panciu, județul Vrancea. Distanța dintre Panciu și Nereju, epicentrul cutremurului, este de circa 50 de kilometri.

INFP a corectat magnitudinea cutremurului la 5,4, după ce inițial indicase 5,2 pe scara Richter
INFP a corectat magnitudinea cutremurului la 5,4, după ce inițial indicase 5,2 pe scara Richter

Cum s-a simțit cutremurul în București. ”Cel mai înfiorător este vuietul care s-a terminat la câteva secunde după mișcare”

”L-am simțit în două faze, prima că pe o izbitură puternică. S-a simțit puternic și la nivelul solului, dar și la etaj. Cel mai înfiorător este vuietul care s-a terminat la câteva secunde după mișcare”, ne spune și Alina, care locuiește într-o casă cu un etaj din Popești Leordeni, în apropierea Bucureștiului.

Daniel locuiește la etajul 1, în Pipera, în zona de nord a Capitalei. ”Stăteam pe canapea, navigam pe Youtube și am auzit inițial miscându-se un trandafir uscat din vază. Am zis, ”A, o fi un cutremur mic”, când a început zguduiala mai puternică. S-a mișcat un pic canapeaua și s-a simțit destul de puternic la etajul 1, cred că mai sus a fost mai rău”, ne spune el.

Roxana locuiește la etajul 4 al unui bloc din cartierul Titan, București. ”S-a simțit scurt, dar intens. Cred că mai tare s-a simțit în Bacău sau Iași. Ei (prietenii Roxanei care stau în aceste orașe – n.r.) au spus că a fost mai puternic decât cel din septembrie”, ne spune ea. ”Îmi e frică să nu mai fie, parcă a ținut prea puțin”, adaugă Roxana, care se teme de replici ale seismului. INFP nu a anunțat însă vreo replică a acestui seism, până la ora 02:20.

O cititoare greatnews.ro din Jilava (Ilfov) s-a speriat extrem de tare la cutremur. ”Eram în pat, tocmai voiam să mă culc și dintr-o dată am simțit cum mă legăn cu patul. După aceea am auzit un vuiet puternic, de parcă s-ar fi prăbușit un avion. Pereții se zgâlțâiau rău de tot, iar mobila tronea. A fost incredibil de înfricoșător”, ne spune ea.

Cum s-a simțit cutremurul la Galați. ”Trosneau toate prin casă. Înfricoșător!”

”Mă pregăteam să mă duc la somn. A început un vuiet puternic care a durat câteva secunde bune, iar apoi câinii urlau ușor. Am trecut la bucătărie să beau apă și … a început ușor … câinii au început să latre … cutremurul era din ce în ce mai tare, trosneau toate prin casă. Înfricoșător”, ne spune Otilia din Galați, la rubrica de comentarii a acestui articol.

Cum s-a simțit cutremurul în Iași. ”Un impuls puternic, o undă de șoc de 4-5 secunde”

„Eu stau la bloc, la etajul IV. Chiar eram treaz în momentul în care a fost cutremurul. A început să se miște vesela, apoi a fost un impuls puternic, o undă de șoc de 4-5 secunde, timp în care s-a mișcat un pic și mobila”, spune și Ionuț, din Iași.

”Am crezut că a început viscolul, s-a auzit ca un vânt de viscol”, spune și Marius, tot din județul Iași.

Cum s-a simțit cutremurul în Bacău. ”E cel mai tare cutremur pe care l-am simțit de când stau la casă”

Luminița locuiește într-o casă din Bacău și a fost surprinsă de forța seismului. Deși a fost un cutremur de adâncime (s-a produs la 97,5 kilometri), ea ne spune că l-a simțit ca pe un cutremur de suprafață. ”E cel mai tare cutremur pe care l-am simțit de când stau la casă. Chiar ne-a zguduit”, spune ea.

Cum s-a simțit cutremurul în Constanța. ”Un zgomot de parcă ar fi trecut un avion”

”Constanța-etajul 5, nu dormeam, mă uitam la un film. Prima dată un zgomot parcă ar fi trecut un avion și apoi zgâlțăielile, destul de rapide dar de scurta durată, cam 5-6 secunde”, spune și Rara, cititor greatnews.ro.

Cum s-a simțit cutremurul la Pitești: ”Scârtâia biblioteca și ornamentul care atârna pe lustră făcea cling-cling”

Adina (67 de ani) locuiește la etajul 7 al unui bloc din Pitești. ”M-am trezit că se întâmpla ceva în sufragerie, că dormeam acolo. Scârtâia biblioteca și ornamentul care atârna pe lustră făcea cling-cling. Și pomul (de Crăciun – n.r.) se mișca. Pisica – dormea la picioarele mele – privea cu interes mișcările. Eu mă sperii mereu la cutremure. Din ’77 am rămas șocată”, ne spune dânsa.

Cum s-a simțit cutremurul la Brașov. ”S-au zguduit ușile dressing-ului, bradul, pătuțul copilului. Înfricoșător a fost”

Lucian stă la etajul 9 al unui bloc din Brașov. ”Dintr-o dată a început vitrina să se miște, mă gândeam la cutremur, iar apoi și patul destul de tare”, spune el. Tot din Brașov este și Maria B. ”S-a simțit scurt, dar intens. Puneam rufe la uscat și au început să se audă zgomote. S-au zguduit ușile dressing-ului, bradul, pătuțul copilului. Înfricoșător a fost. Sper să nu vină replici ale acestui seism”, ne spune ea.

Cum s-a simțit cutremurul la Călărași. ”O undă parcă a mișcat blocul din temelii”

Alexandru locuiește în Călărași, la etajul 2 al unui bloc. ”Cutremurul a început încet, prima undă a cutremurului s-a simțit ca și cum blocul s-ar fi zguduit, dupa 2 secunde o undă parcă a mișcat blocul din temelii”, spune el, într-un comentariu pe siteul nostru, greatnews.ro.

Iată cum au simțit cutremurul cititorii greatnews.ro de pe pagina noastră de Facebook. Potrivit mărturiilor lor, cutremurul s-a simțit și în orașe ca București, Buzău, Craiova, Sibiu, Brăila, Suceava, Mangalia sau Reghin. 

Seismul, simțit și în Bulgaria și Turcia

Nu au fost raportate daune sau avarii în localitățile în care oamenii au simțit cutremurul.

Centrul mediteranean de seismologie adaugă că seismul a fost simțit și în Republica Moldova, Bulgaria și vestul Turciei.

Inițial, INFP a anunțat o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, pentru a o corecta apoi la 5,4 grade.

INFP a anunțat inițial o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Mai târziu, avea să o corecteze la 5,4

Potrivit instrumentelor United Stated Geological Survey (USGS), seismul a măsurat 5,6 grade Richter și s-a produs la 81 de kilometri adâncime. Desigur, preferăm să avem încredere în măsurătorile Institutului român, care ne arată că seismul a măsurat 5,2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime mai mare, de 97,5 kilometri.

Dacă ați simțit cutremurul, nu ezitați să lăsați un comentariu, mai jos.

Știre în curs de actualizare.