Elevii de a VIII-a care au media de admitere sub 5 nu mai au voie la licee teoretice

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Elevii de clasa a VIII-a care nu obțin o medie de admitere la liceu de minimum 5 nu vor mai putea merge la licee teoretice, ci doar la instituții din învățământul profesional.

Noul ordin de ministru a fost publicat joi, 5 septembrie, în Monitorul Oficial. Noua regulă se aplică începând din anul școlar 2020 – 2021.

Practic, elevii care vor susține Evaluarea Națională în anul 2020 și vor obține o medie sub 5 vor putea urma doar o școală profesională.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial prevede că „la procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 – 2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere (…) este minimum 5.00 (cinci)”.

Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut Evaluarea Națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la Evaluarea Națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.

Evaluare Națională 2020. Când vor da examene elevii din a II-a, a IV-a și a VI-a