Este momentul pentru reducerea vârstei de vot la 16 ani în România?

vot la 16 ani
Adolescenții în vârstă de 16-17 ani au drept de vot în unele țări din lume. Foto: Tom Morris via Wikimedia Commons

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat astăzi că formaţiunea sa îşi propune să reintroducă în dezbaterea parlamentară proiectul legislativ privind reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani, relatează mediafax.ro.

În ultimii ani, în spațiul public a apărut de mai multe ori propunerea de a reduce vârsta de vot de la 18 ani la 16 ani, însă până acum un astfel de proiect nu a fost votat.

Anul trecut, în momentul în care se discuta despre modificarea Constituției României, Andrei Tinu, secretarul executiv al Tineretului Social Democrat, a depus un amendament la Comisia pentru revizuirea Constituției prin care propunea reducerea vârstei minime de vot de la 18 la 16 ani, relata la acea dată ziare.com.

În susținerea amendamentului său, Tinu spunea că ar fi justificată introducerea dreptul de vot de la 16 ani deoarece de la acea vârstă un tânăr dobândește capacitatea de muncă și răspunderea penală.

Tinu mai argumenta că există o mulțime de alte state în lume în care s-a acceptat dreptul de vot de la 16 ani, cum ar fi Austria, cantonul Glarus din Elveția (pentru alegerile locale și regionale), Bosnia, Serbia și Muntenegru, Brazilia, Argentina, Nicaragua sau Cuba.

„Societatea românească a evoluat foarte mult de la ultima revizuire a Constituției, aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003, fapt consemnat de rapiditatea cu care s-a extins internetul și, prin urmare, accesul la informație, în special în rândul tinerilor. Segmentul de vârstă de 16-18 ani este cel mai activ din acest punct de vedere, cel mai informat și cel mai dornic să participe la actul de decizie”, mai spunea liderul TSD.

Vot la 16 ani: din Austria în Brazilia

Din anul 2007, Austria a devenit primul stat membru al Uniunii Europene care a introdus dreptul la vot de la vârsta de 16 ani pentru toate tipurile de alegeri organizate în această țară.

Brazilia a redus vârsta necesară pentru a vota de la 18 ani la 16 ani încă din 1988. Alegerile prezidențiale organizate în 1989 au fost primele din statul sud-american în care tinerii de 16 și de 17 ani au putut vota.

În lume există și alte state unde vârsta de vot este mai mică de 18 ani: Argentina (16 ani), Cuba (16 ani), Timorul de Est (17 ani), Ecuador (16 ani), Etiopia (17 ani), Indonezia (17 ani), Nicaragua (16 ani), Sudanul de Sud (17 ani) sau Sudan (17 ani).  Persoanele în vârstă de 16-17 ani pot vota în Serbia, Bosnia și Muntenegru dacă sunt anagajate.

Pe de altă parte, în alte țări, vârsta minimă este chiar mai mare de 18 ani: Bahrain (20 de ani), Camerun (21 de ani), Japonia (20 de ani), Kuweit (20 de ani), Liban (21 de ani), Malaezia (21 de ani), Oman (21 de ani), Singapore (21 de ani), Taiwan (20 de ani).

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.