De ce au fost amendate 8 firme de taxi din România cu jumătate de milion de euro

taxi meridian
Foto: Pagina de Facebook Taxi Medirian

Opt firme de taxi din Bucureşti şi din Ilfov au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu suma 2,26 milioane de lei, adică aproximativ 505.000 de euro.

Potrivit Consiliului Concurenţei, companiile sancţionate s-au înţeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi.

Companiile sancţionate, care deţineau circa 70% din piaţă la momentul înţelegerii, sunt Pelicanul Grup Taxi (amendă de 24.039 euro), Pelicanul Grup Internaţional Filiala Bucureşti (311 euro), Meridian Taxi (sancţionat cu 38.584 euro), Meridian Taxi Plus (10.404 euro), Autocobălcescu (375.831 euro), Confort Taxi (1.019 euro), Cristaxi Service (48.963 euro) şi Grup AS 2000 Transcom (5.870 euro).

„Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite şi orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenţei pe o piaţă. Fiecare întreprindere trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de tarife în funcţie de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii şi nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat într-un comunicat de presă.

„Pentru o parte importantă dintre cei prezenţi în piaţă, în principal pentru cei autorizaţi în Ilfov şi al căror acces în Bucureşti a suscitat numeroase dezbateri, această acţiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preţ, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de preţuri mai mici, rezultate din concurenţa manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piaţă s-a aliniat tarifului unic stabilit de cei implicaţi în înţelegerea anticoncurenţială, fiind eliminată orice formă de concurenţă prin preţ între aceştia”, se mai arată în comunicat.

Autoritatea română de concurenţă a sancţionat, în 2010 şi 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localităţi (Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu-Mureş) prin care se eliminase orice formă de concurenţă prin preţ (aceste înţelegeri având ca obiect practicarea aceluiași tarif) şi are în curs de desfăşurare o investigaţie privind existenţa unor practici aparent similare pe piaţa locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Extinderea Dacia. Brandul românesc, pe o nouă piață de export
6 sfaturi pentru șoferi. Cum să eviți problemele cu mașina diesel pe timp de ger
Torționarul Vișinescu, acuzat că a înjunghiat un fost ministru al României

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.