Premierul României, Dacian Cioloș, a anunțat ieri că își donează tot salariul pe luna aprilie pentru „Cumințenia Pământului”, sculptura realizată de Constantin Brâncuși pe care statul român încearcă să o cumpere de la proprietarii săi.
„A început campania pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi. În ce mă priveşte, am decis să donez salariul din luna aprilie pentru acest proiect. Vă îndemn şi pe voi, pe fiecare, să faceţi după cum vă îndeamnă conştiinţa şi după posibilităţile pe care le aveţi. Eu unul am decis să fac acest lucru pentru că Brâncuşi este şi al meu!”, a scris Dacian Cioloș pe rețeaua de socializare Facebook.
Dacian Cioloș a postat și un filmuleț pe pagina sa de Facebook. Premierul României are un salariu de 15.825 de lei, după cum reiese dintr-un document publicat de Secretariatul General al Guvernului pe site-ul instituției, care prezintă salariile din Guvern pe luna ianuarie 2016.
Campania “Brâncuși e al meu“ are ca scop strângerea sumei de 6 milioane de euro pentru achiziţia operei lui Constantin Brancuși.
”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, fiind considerată emblema “primelor sculpturi moderne din lume”, se arată pe site-ul campaniei “Brâncuși e al meu“.
Toți cei interesați pot face donații pe site-ul campaniei. Conturile sunt deschise până la data de 30 septembrie 2016.
În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În anul 2012, familia Romașcu a obţinut retrocedarea drepturilor de proprietate.
Statuia ”Cuminţenia Pământului” se află în acest moment în găzduirea Muzeului Cotroceni. Opera s-a aflat în România încă din anii ’50, putând fi admirată în tot acest timp atât în expoziţii publice, cât și private.
Opera de artă este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii. Se crede că pentru corpul statuetei ar fi fost folosit un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Performanță extraordinară a regizorului român Cristian Mungiu la Cannes 2016
Cum te poți înscrie la Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie „Tinere Speranţe” 2016
Dezamăgire. Câți bani au donat românii pentru „Cumințenia Pământului”
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: