Premierul Dacian Cioloș a anunțat, marți, că vor părăsi Guvernul miniștrii Adrian Curaj, de la Educație, Dan Costescu, de la Transporturi, Marius Bostan, de la Comunicații și Dan Stoenescu, de la Românii de pretutindeni.
„Miniștrii pe care îi schimb și-au făcut în mare parte treaba doar că vreau un nou impuls. Prioritatea noilor miniștri va fi să accelereze livrarea de rezultate pe proiecte începute și care nu au avansat suficient de rapid.
Vreau să vină și oameni cu un suflu nou, cu un mod de abordare un pic diferit”, a declarat premierul Cioloș, într-o conferință de presă.
Cioloș a anunțat, deocamdată, la Ministerul Comunicațiilor, un ministru interimar. „Pentru Ministerul Comunicațiilor decizia mea este să propun pentru câteva săptămâni un interimat.
Îl voi propune pe domnul ministru Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei, cu atât mai mult cu cât după cum probabil știți, Guvernul a luat decizia să creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informației care să pregătească câteva măsuri care să asigure o mai bună coordonare a proiectelor de IT la nivelul Guvernului”, a mai declarat premierul Dacian Cioloș.
Iată cine sunt, mai exact, cei patru noi miniștri care vor conduce ministerele începând de mâine:
Cine este Sorin Bușe, propunerea la Ministerul Transporturilor? A fost director la Renault Technologie Roumanie între 2010 și 2015. În urmă cu o lună ar fi fost propus și pentru preluarea conducerii TAROM.
S-a născut în 1960 și a absolvit Universitatea Politehnică București, Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini în 1985. În 1990 a emigrat în Canada. A lucrat ca director tehnic în industria auto și a colaborat cu General Motors, Honda, Chrysler, Mitsubishi, Suzuki, Mercedes.
Între 1995 și 2008 a lucrat pentru Toyota, unde a ocupat diverse funcții, printre care și cea de director general Toyota Motors Manufacturing Canada, cu responsabilitatea deschiderii operațiunilor industriale în fabrica „Greenfield” din Woodstock, Ontario. La Renault a venit în 2008, s-a ocupat de strategia grupului în Rusia, iar în 2009 a devenit director executiv adjunct al Renault Technologie Roumanie.
Cine este Mircea Dumitru, propunerea la Ministerul Educației? Este actualul rector al Universității București și membru în comisia care analizează plagiatele. Este membru corespondent al Academiei Române și profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București.
A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Este specialist în logica filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței.
A obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea „Tulane” din New Orleans în 1998, iar două luni mai târziu a finalizat un al doilea doctorat, la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea „Jean Moulin” Lyon, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.
Cine este Maria Ligor, propunerea la ministerul Românilor de pretutindeni? Este diplomat de carieră și a fost ambasador în Spania. Maria Ligor este ambasadorul României în Canada din 2013, iar între 2006 și 2011 a fost ambasador în Spania. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Ambasadei României în Canada, Maria Ligor s-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967, este căsătorită şi are o fiica. Este diplomat de carieră din anul 1996. Până la numirea să în funcţia de ambasador în Canada, a fost ambasador cu însărcinări speciale, Reprezentant Special pentru promovarea democraţiei.
Din noiembrie 2012, este membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democraţie (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia. Din iulie 2013, este acreditată în paralel şi că Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.
Între iulie 2006 şi august 2011, a fost ambasador al României în Regatul Spaniei. Maria Ligor a deţinut în aceeaşi perioada şi calitatea de Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului, România devenind în 2010, vicepreşedinte al Consiliului Executiv al acestei organizaţii.
Anterior, a ocupat funcţia de Director General pentru Afaceri Europene, între 2003 şi 2006, având în responsabilitate atât relaţiile României cu Uniunea Europeană, cât şi relaţiile bilaterale cu statele membre şi alte state europene. În aprilie-mai 2012 a fost Secretar general ad interim al MAE.
Ca diplomat, şi-a desfăşurat activitatea la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997), iar în Centrală MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală. În 1997, a obţinut bursă Robert Schuman la Parlamentul European, iar în 1996, a fost stagiar la Consiliul Europei, Strasbourg.
A absolvit în 1995, cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges, Belgia, şi a obţinut în 2000, Diplomă de Studii Aprofundate a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles. Pregătirea să mai include studii la Institutul European de pe lângă Universitatea din Geneva, precum şi cursul Managing and Shaping Change în the Information Society, Harvard University, JFK School of Government, Kokkalis Project, Atena. În ţară, a absolvit cursurile postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, în 1993, şi Universitatea Politehnică, în 1990.
În 2004, a primit Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007, Ordinul pentru Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer. În 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, precum şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena acordat de Patriarhul Daniel. În ianuarie 2012, i-a fost conferită, de către Regele Spaniei, Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolică. Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de limba italiană.
Cine este Dragoș Tudorache, propunerea de ministru interimar la Ministerul Comunicațiilor? Este șeful Cancelariei primului-ministru. A fost judecător la Galați între 1997 și 2002, iar apoi a lucrat pentru Organizația Națiunilor Unite în Kosovo, apoi la Comisia Europeană, în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne, la departamentul care se ocupa de Schengen. Este considerat mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș în Guvern.
Potrivit CV-ului său, din 2009 până în 2013 a fost șef de unitate, director executiv interimar al Agenției eu-LISA, mari proiecte IT: Sisteme de Informare Schengen și Vize, Direcția Generală Justiție, Libertăți și Securitate, Comisia Europeană, Bruxelles.
Între 2013 și 2015 a fost șef de unitate, Afaceri Internaționale, Direcția Generală pentru Afaceri Interne și Migrație, Comisia Europeană. Iar din 2015 și până la intrarea în Guvern a fost șef de unitate, Coordonare și Strategie, Direcția Generală Afaceri și Migrație, Comisia Europeană.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: