Cutremur puternic în Grecia, într-o insulă foarte îndrăgită de români

cutremur în grecia zakynthos
Foto: Captură YouTube

UPDATE. Un cutremur puternic a avut loc în România în această noapte.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade s-a produs vineri noaptea la ora 1:54 în Grecia, în sudul insulei Zakynthos, unde foarte mulți turiști români merg în vacanță în fiecare an.

Seismul s-a produs la 34 de kilometri sud-vest de insula Zakynthos, în Marea Ionică, la o adâncime de numai 14 kilometri. S-a simțit până în vestul Italiei, Albania, Malta și Libia. De asemenea, a fost simțit și în capitala Atena, anunță BBC.

Din fericire, nimeni nu a murit, însă seismul a provocat mai multe pagube, inclusiv în port, precum și unei mănăstiri din secolul al XIII-lea.

După cutremur au avut loc mai multe replici, iar școlile au fost închise pentru ziua de astăzi.

Imaginile apărute pe rețelele sociale arată o mare crăpătură în pământ care a apărut în zona portului.

Într-un un film publicat pe YouTube se vede că de pe fațadele unor clădiri s-au desprins bucăți de zidărie, iar unele vitrine de magazine s-au spart.

Trei oameni au fost duși la spital, doi dintre ei având răni ușoare, a declarat un oficial pentru agenția de presă Reuters.

A fost emisă o alertă de tsunami, dar ulterior aceasta a fost ridicată. Totuși, nivelul mării a crescut cu 20 de cm din cauza seismului, iar în unele locuri ar putea fi chiar mai mare, a anunțat Agenția Seismologică Europeană.

În anul 1953 insula Zakynthos a fost lovită de un cutremur foarte puternic, de 7,3 grade, care a distrus cea mai mare parte a clădirilor de pe insulă. De atunci, toate clădirile au fost fortificate pentru a rezista la viitoarele seisme.

https://www.youtube.com/watch?v=gJdtHA2V19w

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.