Cum să îți tunzi și să îți îngrijești corect barba. 10 trucuri ca să obții o barbă perfectă

Creșterea unei bărbi poate fi o expresie a libertății, însă ea presupune și asumarea unei responsabilități și luarea unui angajament: o barbă nu poate avea singură grijă de ea și necesită multă atenție și îngrijire. Publicația online webmd.com, dedicată îngrijirii și sănătății, a alcătuit o listă cu mai multe sfaturi care te vor ajuta să îți menții barba frumoasă și sănătoasă.

1. Fii conștient că trebuie să ai grijă de barba ta: este primul lucru pe care cineva îl observă la tine. „Dacă nu acorzi atenție bărbii tale, foarte curând o să ajungi să arăți precum un călător care hoinărește prin sălbăticie”, a explicat Sandy Poirier, stilistul mai multor celebrități și totodată proprietarul unui salon de frumusețe din Boston, SUA.

2. Fă tot posibilul ca să faci față mâncărimii din primele zile. Acesta este punctul în care cei mai puțin rezistenți renunță la barbă. Însă dacă o vei păstra, vei vedea că după câteva săptămâni te obișnuiești cu ea și te vei simți mai bine.

3. Lasă barba să crească. Așteaptă câteva luni înainte să încerci să îi dai o formă bărbii tale, chiar dacă plănuiești ca pe termen lung să o menții scurtă. Mulți „începători” fac greșeala de a-și tunde barba și de a începe să îi dea forma dorită prea devreme. Publicația webmd.com le recomdandă bărbaților să aștepte câteva săptămâni sau câteva luni înainte de a începe să își aranjeze barba așa cum doresc. Poirier le recomandă acestora să o lase „sălbatică” la început, și abia când firele au atins lungimea de 2,5 – 4 centimetri să o modeleze după bunul plac.

4. Folosește aparatele potrivite. Pentru conturul feței și pentru marginea bărbii, cel mai bine este să folosești un aparat de bărbierit electric, care asigură un bărbierit precis, mai ales dacă ai o barbă scurtă sau una mică, ce lasă descoperite suprafețe mari ale pielii feței. De exemplu, există aparate de bărbierit electrice performante, care au 15 lame de bărbierit ascuțite care asigură un bărbierit eficient și rapid.

Dacă îți dorești un bărbierit și mai performant și mai precis, atunci te poți orienta spre unele dintre cele mai noi aparate apărute pe piață, ca de exemplu primul aparat de tuns barba cu ghidaj laser din lume, care îți conturează barba în stilul dorit. Aparatul de tuns barba cu ghidaj laser proiectează o linie clară care te ajută să creezi stiluri simetrice, indiferent că îţi creezi un aspect nebărbierit de trei zile sau o barbă completă.

5. Folosește un șampon. Mulți bărbați nu își spală bărbile – sau dacă le spală, folosesc săpunul cu care se spală pe mâini, ceea ce nu este deloc indicat. Săpunurile obișnuite îți vor usca barba și pielea de dedesubt. Mai bine speli barba cu șampon de câteva ori pe săptămână, însă nu folosi un șampon obișnuit, ci unul hidratant, care nu va permite ca părul din barbă să devină țepos.

6. Ai grijă ce produse folosești atunci când te speli pe barbă deoarece ele vor ajunge și în pielea ta. Seemal R. Desai, dermatolog la Universitatea din Texas, SUA, recomandă produsele care sunt non-comedogenice (acestea sunt produse care nu închid porii; odată înfundați, aceștia se pot transforma în puncte negre, numite și comedoane).

7. Tunde-ți barba periodic. Chiar dacă îți lași o barbă lungă, cel mai bine este să o tunzi puțin o dată la fiecare două luni. E ca și cum ai scăpa de vârfurile despicate din părul de pe cap. Dacă ai o barbă scurtă, tunde-o o dată la câteva săptămâni.

8. Mănâncă sănătos. Nu există alimente speciale care să îți îmbunătățească aspectul și creșterea bărbii, însă o dietă sănătoasă și echilibrată este în general bună pentru păr și piele.

9. Ai grijă cum mănânci ca să nu îți murdărești barba. Ia înghițituri mici din mâncare și folosește șervețelele după ce înghiți.

10. Renunță atunci când trebuie. Adevărul e că nu toți bărbații pot crește o barbă. Dacă au trecut două – trei luni, iar barba ta încă are un aspect peticit, neuniform și asimetric, e cazul să renunți la ea deoarece lucrurile nu o să se îmbunătățească în timp.