Cum recunoști depresia și ce poți face?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/worried-girl-woman-waiting-sitting-413690/

Potrivit statisticilor, aproximativ 15% din populația lumii suferă de o tulburare depresivă [1], iar multe cazuri rămân fără diagnostic, pentru că simptomele nu sunt recunoscute. Din această cauză, problema se va agrava și bolnavul poate ajunge la suicid. 

Pentru a preveni apariția unei forme severe a bolii, este important să fie observate chiar și primele semne ale acestei tulburări psihice, astfel încât tratamentul să fie început cât mai repede și să aibă efectul dorit.

Cum se manifestă depresia? 

Depresia este o tulburare de dispoziție care se poate manifesta în moduri diferite, unele forme ajungând să împiedice persoana afectată să își desfășoare activitățile normale, de zi cu zi. Chiar dacă primele simptome nu sunt chiar evidente, cu puțină atenție, rudele, colegii sau prietenii pot remarca unele schimbări de comportament. De cele mai multe ori, acestea presupun [1] :

Sunt și manifestări care nu pot fi observate prea ușor din exterior, dar care pot fi sesizate de persoana afectată [2]:

Nimic nu îi mai produce bucurie persoanei depresive, deși aceasta poate să mimeze buna dispoziție, glumind și râzând alături de alții. Totuși, activitatea sa cotidiană este clar afectată: bolnavul nu se mai poate concentra să lucreze, nu mai este eficient, pare detașat de tot ce i se întâmplă, iar aceste schimbări ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei din jur.

Ce soluții există în cazul depresiei? 

Observarea simptomelor prezentate mai sus ar trebui urmată de investigații speciale, pentru stabilirea unui diagnostic. Cu cât bolnavul va cere ajutor mai repede, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari. Depresia poate fi diagnosticată în urma unei consultații la medicul psihiatru sau la medicul psiholog clinician, care poate fi însoțită și de unele teste de laborator sau alte analize, pentru excluderea unor afecțiuni fizice, care pot avea manifestări similare (dureri de cap, pierdere în greutate, tulburări de alimentație etc.).

De multe ori, persoana afectată ezită să meargă la medic pentru o evaluare, de aceea demersul trebuie să fie susținut de cei apropiați. Tratamentul acestei afecțiuni [3] nu presupune automat medicație antidepresivă, pentru că există mai multe terapii recomandate:

Medicul psihiatru este cel care decide cea mai bună metodă de tratament, în funcție de starea bolnavului și numai în urma unor investigații amănunțite.

Surse: 

[1] Felix Torres, M.D., “What Is Depression?” 

www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression. Published October 2020. Accessed August 23, 2022

[2] NHS, “Clinical depression”. Reviewed: 10 December 2019. Accessed September 9, 2022

www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/

[3] World Health Organization, “Depression”

www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression

Published September 13, 2021. Accessed August 23, 2022


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version