Becurile LED au durata de funcţionare mult mai îndelungată faţă de becurile clasice, însă preţul este simţitor mai ridicat.
Piaţa de becuri LED a explodat în urmă cu câţiva ani, când Uniunea Europeană a interzis producerea şi comercializarea clasicului bec cu incandescenţă cu puterea de 100 W. A urmat interzicerea becurile cu incandescenţă de 80W şi aşa mai departe.
Atunci când cumpăraţi becuri LED, trebuie să ţineţi însă cont de echivalenţa, în lumeni, a surselor de iluminat cu LED faţă de becul incandescent clasic.
Mai jos, găsim un tabel orientativ, pe care îl explicăm apoi:
Astfel, dacă aveţi o cameră pe care obişnuiaţi să o luminaţi cu un singur bec clasic de 100W, puteţi cumpăra acum un bec led de 18W. Dacă decideţi să vă montaţi o lustră cu 4 becuri, să zicem, puteţi opta pentru patru becuri LED de 3W.
Un alt element care trebuie luat în calcul la achiziţionarea de becuri LED este tipul de lumină emanat de acestea. Există posibilitatea de a cumpăra becuri LED cu lumina albă caldă, albă naturală sau albă rece. Pentru o lumină caldă identică celei oferite de becurile clasice cu incandescenţă, alegeţi becurile LED care au înscrisă temperatura de 2800K.
Lumina albă caldă este potrivită atunci când aveţi pereţi albi în casă. Dacă aveţi însă pereţi închişi la culoare şi o pardoseală / gresie în culori deschise, vă sfătuim să cumpăraţi becuri led cu lumina rece. În baie, vă sfătuim să mergeţi întotdeauna pe becuri led cu lumină rece.
Preţurile becurilor cu LED
Am luat un magazin de electrice din Bucureşti pentru a vă arăta care sunt preţurile corecte pentru becurile LED. În general, preţurile pornesc de la 10-20 de lei pentru becurile de 2-3W şi ajung la 90 de lei pentru becurile de 18-20W.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: