Cum a cucerit natura două dintre cele mai toxice locuri de pe Pământ

În urmă cu cinci ani, pe 13 aprilie, autoritățile japoneze anunțau că au mărit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima – Daiichi de la nivelul 5 la nivelul 7. E cel mai mare pe scara accidentelor nucleare.

Același nivel a fost declarat și în urma accidentului nuclear de la Cernobîl, în 1986.

Accidentul nuclear de la Fukushima a avut loc pe data de 11 martie 2011, la centrala electrică atomică, în urma unui cutremur puternic în nord-estul țării, urmat de un tsunami de mari proporții.

Zona contaminată a fost izolată, iar autoritățile japoneze încearcă în continuare să reducă efectele devastatoare ale accidentului. Însă natura „lucrează” mult mai repede decât omul.

Japonezii se confruntă cu o mare problemă. Potrivit The Independent, în pădurile din apropierea centralei au început să se înmulțească considerabil porcii sălbatici.

Problema este că porcii au mâncat din vegetația contaminată din zona centralei nucleare și au început să devasteze agricultura locală din zonă. Potrivit unor raportări, numărul porcilor sălbatici a crescut în zona centralei de la 3.000 la 13.000. Vânătorii nu-i pot împușca fără acordul și sub supravegherea autorităților, întrucât sunt contaminați și trebuie incinerați într-un mod cu totul special.

Renașterea naturii și în zona Cernobîl

Pe 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice Cernobîl a explodat. Toți locuitorii orașului și din împrejurimi au fost evacuați. Înainte de accident, orașul avea o populație de aproximativ 14.000 de locuitori, după accident s-au mai întors și trăiesc aici aproximativ 600 de locuitori.

De-a lungul anilor, zona contaminată a început să se transforme într-un fel de rezervație naturală, în care animalele sălbatice nu sunt deranjate de oameni. Nu se știe exact și cât de sănătoase sunt animalele care trăiesc în zona fostei centrale nucleare.

„Sunt două specii de animale mari care sunt cele mai importante în zonă: castorii şi mistreţii. Ele modelează mediul, pot schimba habitatul. După accident s-au înmulţit foarte mult şi s-au răspândit peste tot unde există apă. Îmi plac satele abandonate.

Sunt multe semne ale vieţii sălbatice. Aici vedem multe urme de animale. Mistreţ, căprioară, elan, dar şi linx sau lupi trec pe aici”, declara, pentru Digi24, biologul ucrainean Serghei Gashak, care monitorizează zona Cernobîlului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.