Credite Prima Casă. Câte au fost acordate până acum

S-au acordat până acum aproximativ 4.000 de credite Prima Casă FOTO: image4you/Pixabay.com
S-au acordat până acum aproximativ 4.000 de credite Prima Casă FOTO: image4you/Pixabay.com

Cei interesați de credite Prima Casă trebuie să știe că până acum, în doar o lună și jumătate, s-au acordat deja 2.900 de promisiuni de garantare, iar alte peste 1.000 de cereri de garantare se află în proces de analiză. Mai exact, până acum, băncile au acordat aproape 4.000 de credite, potrivit datelor furnizate de Fondul de Garantare a IMM-urilor, la solicitarea Economica.net.

Cei care vor să-și cumpere un apartament prin credite Prima Casă trebuie să știe că Statul acordă cu 500 de milioane de lei mai puțin anul acesta pentru garantarea împrumuturilor. Mai exact, este vorba de un fond de 2 miliarde de lei.

Suma alocată pentru Prima Casă 2018 ar acoperi garanții pentru aproximativ 20 de mii de locuințe, cu 5.000 mai puține decât anul trecut. Prin programul Prima Casă, în opt ani, aproape 230.000 de români au devenit proprietari.

Guvernul a făcut și o strategie pe cinci ani pentru programul Prima Casă. Ultimul an al programului Prima Casă ar putea fi 2021, când se vor acorda garanții de 1,5 miliarde de lei.

Credite Prima Casă. Se cere schimbare condițiilor

În ultima perioadă se vorbește tot mai des despre schimbarea condițiilor de creditarepentru Prima Casă. Mai exact, reprezentanții Băncii Naționale sunt de părere că programul nu și-ar fi atins scopul și au cerut Guvernului să introducă praguri de vârstă și de venit celor care solicită acest tip de credit.

Economistul BNR Valentin Lazea crede că programul nu a fost cu adevărat un program social. Lazea a precizat într-un raport că singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziţionarea unei locuinţe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz.

„Continuarea acestui program, în condiţiile în care activitatea pieţei creditului s-a reluat (şi chiar se apropie de o evoluţie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilităţii financiare), ridică probleme privind eficienţa efortului bugetar” mai arată studiul BNR.

Credite Prima Casă. ROBOR va crește

Reprezentanții BNR mai cred că „Prima casă” „poate produce distorsiuni în mecanismul de piață, băncile nefiind impulsionate în dezvoltarea de produse de creditare ipotecară cu risc redus în condițiile existenței acestui program care asigură un cost semnificativ mai mic datorită garanției de 50% oferite de către stat”.

Analiștii spun și că indicatorul ROBOR, în funcție de care se calculează ratele la împrumuturile în lei, va crește și va aduce rate mai mari. De exemplu, la un credit Prima Casă de 50 de mii de euro va crește rata cu 33 de lei pe lună. În prezent se plătește o rată de 910 lei pe lună.

FOTO: image4you/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.