Guvernul le dă tinerilor credite fără dobândă pentru dezvoltare personală

FOTO: rawpixel/Pixabay.com
FOTO: rawpixel/Pixabay.com

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat că, săptămâna viitoare, Guvernul va adopta un act normativ prin care statul acordă credite pentru tineri fără dobândă. Banii sunt pentru cei care dorească să investească în dezvoltare personală.

Programul prin care se acordă credite pentru tineri fără dobândă poartă numele „Investește în tine” și se adresează celor între 16 și 26 ani, precum și persoanelor până în 55 de ani. Există și condiții.

Cei care au între 16 și 26 de ani și vor creditele trebuie să fie în sistemul de învățământ sau să urmeze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației. Cei până în 55 de ani trebuie să fie în sistemul de învățământ sau să urmeze cursuri de reconversie profesională.

„Valoarea creditului, în cazul tinerilor între 16 și 26 de ani, poate avea o valoare inițială de 40.000 lei, care poate fi existinsă cu încă 20.000 lei dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 și 55 de ani, valoarea creditului e puțin mai mică, de 35.000 lei, dar se poate extinde cu 20.000 lei dacă este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului”, a spus ministrul Ștefan, potrivit Hotnews.ro.

Acesta a mai adăugat că toate dobânzile și comisioanele bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului.

Durata unui credit este de 10 ani, fiind inclusă și perioada de grație care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Perioada de grație este prevăzută pentru a permite beneficiarului să finalizeze studiile, iar după ce se angajează să poată începe rambursarea.

Credite pentru tineri fără dobândă. Pentru ce se pot lua banii

Cele mai multe cheltuieli eligibile sunt pe educație, respectiv plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unități de învățământ din România, plata cărților, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare la manifestări științifice și concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate, achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri și plata chiriei, utilități, loc de cazare în cămine școlare sau studențești.

Pe cultură, sunt eligibile abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, instrumente și echipamente pentru prestațiile culturale.

La sănătate intră costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau al intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naționale de sănătate publică.

Mai sunt vizate echipamente sportive de uz personal, abonamente la activități sportive (fitness, înot etc.), o parte din construcția sau achiziția unei locuințe și modernizarea sau renovarea locuinței.