Cine este Csilla Hegedus, propunerea pentru Ministerul Culturii

Csilla Hegedus
Csilla Hegedus

Csilla Hegedus, propusă de UDMR pentru funcția de ministru al Culturii în guvernul condus de Victor Ponta, a fost acceptată de președintele Traian Băsescu.

Aceasta a îndeplinit până acum funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii, secretar general adjunct în Departamentul pentru Cultură și în Secretariatul General și vicepreședinte al organizației de femei UDMR.

În vârstă de 47 de ani, Csilla Hegedus a absolvit Facultatea de Dezvoltare a REsurselor Umane a Universității Pecs (Ungaria) și Facultatea de Științe Economice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, în cadrul căreia este profesor asociat al Cursului postuniversitare de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.

De asemenea, Csilla Hegedus este consultant pe probleme de management al patrimoniului cultural al Alteței Sale Regale, Principesa Margareta a României, membru al juriului internațional al Uniunii Europene și Europa Nostra care se referă la patrimoniul cultural.

Până acum, intermatul la acest minister a fost asigura de Victor Ponta.

La începutul lunii august, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale și renunță la funcția de ministru al Culturii din cabinetul condus de Victor Ponta. La scurt timp, UDMR au propus-o pe Rozalia Biro, însă a fost respinsă de președintele Traian Băsescu.

„Oricând în timpul mandatului meu, primul-ministru o va propune pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Transporturilor, adică ministere care sunt legate de experienţa în administraţie, vă asigur că nu voi ezita s-o numesc pe doamna Rozalia Biro într-o astfel de funcţie. Dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române consider că este un lucru esenţial. Cunoaşterea deplină a limbii române”, declara atunci președintele Traian Băsescu.

În urmă cu patru ani, în perioada în care Biro răspundea de problemele sociale ale Oradei, omul de radio Daniel Buzdugan i-a făcut o farsă în care o invita la o emisiune de televiziune în care să vorbească despre „problema copiilor bipezi”.

Aceasta a spus că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localități”, iar pe străzile orașului mai sunt doar „câțiva” pentru că Poliția Comunitară i-a ridicat pe toți. Mai mult, Rozalia Biro a spus și că nu are „niciun biped în familie”.