Cercetătorii români au descoperit un purificator de aer revoluționar

FOTO: Captură Digi24
FOTO: Captură Digi24

Un grup de cercetători români au inventat o tehnologie revoluționară care ne va ajuta să respirăm un aer mai curat, potrivit Digi24.

Sistemul de filtrare inventat de oamenii de oamenii de știință din Sălaj are ca principiu fotosinteza. Mai exact, gazele poluante trec printr-un reactor în interiorul căruia se află bacterii care purifică aerul.

Respectivele bacterii, numite și alge albastre-verzi, trăiesc la temperaturi de aproximativ 50 de grade Celsius, aceeași temperatură care se regăsește și în gazele de evacuare din centralele termice și sunt aduse dintr-un izvor termal din Bihor.

Unul dintre coordonatorii proiectului, doctorandul Ciprian Chiș, specialist în cadrul Centrului de Cercetări Biologice Jibou, a declarat că cinobacteriile cresc foarte bine, iar după ce vor fi suficient de dezvoltate vor fi testate în bioreactorul mare.

„În metabolismul lor absorb CO2 și emit în atmosferă oxigen, deci practic aerul nu numai că este cu mai puțin dioxid, dar este și îmbogățit în oxigen”, a explicat şeful Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, Cosmin Sicora, pentru Digi24.

Încălzirea globală este provocată de dioxidul de carbon. Potrivit cercetătorilor, în ecosistemele din Munții Carpați a crescut temperatura cu un grad în ultimii 15 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

FOTO: Tjflex2/Flickr
FOTO: Tjflex2/Flickr

Un primar dă case gratuite pentru familiile care se mută la țară

Recomandările editorilor GreatNews:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.