TOP 5. Cele mai bogate oraşe mici din România

Cred că sunteţi de acord că, mai mereu, un oraş bogat înseamnă aglomeraţie şi o grămadă de nervi. Bucureştiul este cel mai bun exemplu. Însă, există bogăţie şi în oraşe foarte mici, pe care le străbaţi de la un capăt la altul în doar câteva minute de mers cu maşina.

Otopeni este cel mai bun exemplu, oraşul fiind „binecuvântat” de prezenţa celui mai mare aeroport din România. În plus, apropierea de Bucureşti face ca preţurile terenurilor şi clădirilor să fie foarte mari, iar impozitele sunt pe măsură. În 2013, oraşul cu circa 12.000 de locuitori din Ilfov a avut un buget general de aproape 105 milioane de lei (circa 23,5 milioane de euro), 98% din aceşti bani venind din bugetul local.

Un studiu din mai 2012, axat pe oraşele medii şi mici, a arătat că Mioveniul este localitatea din România în care locuitorii au cele mai mari şanse de angajare. În oraşul cu 36.000 de locuitori din Argeş, există un post vacant la fiecare 415 locuitori. Rata şomajului trage spre zero, însă problemele au început să apară în 2012. Dacia a sistat de trei ori activitatea, timp de câteva zile, în lunile martie, aprilie şi iunie.

Lugojul a scos capul în lumea bună după 2000, când în oraş s-a deschis o fabrică Hella, care produce faruri şi stopuri auto. Dintre cei peste 1.300 de angajaţi Hella România, circa 430 lucrează la Lugoj. Tot în Lugoj activează o altă fabrică importantă, Autoliv, care produce aici volane şi airbaguri. Şi tot în acest oraş mediu se află o fabrică Honeywell, de automatizări şi sisteme de control. În Lugoj au venit şi elveţienii de la Rieker, care au angajat 90 de oameni pentru a produce, anual, pantofi de 50 de milioane de euro.

Târgu Neamţ realizează o economie de 70% la energia electrică folosită pentru iluminatul stradal după ce în oraş au fost instalate lămpi LED, în locul lămpilor stradale clasice. Târgu Neamţ este singurul oraş din România iluminat 100% cu LED-uri. Târgu Neamţ are o economie peste media naţională din două motive: este un interesant oraş turistic, iar regiunea din jurul său este la rându-i fermecătoare, dar şi un oraş în care se produce. Industria textilă este cel mai bine reprezentată, dar în oraşul cu 20.000 de locuitori din Moldova activează şi companii de prelucrarea metalelor.

Cernavodă este oraş cu port la Dunăre, dar cel mai important pentru cei circa 19.000 de locuitori de aici este că oraşul lor găzduieşte Centrala Nucleară, care asigură circa 18% din consumul de energie electrică al ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Imagini ce nu s-au văzut la TV. Drumul lui Klaus Iohannis către Cotroceni
eMAG continuă reducerile! Cele mai bune oferte la cadouri de Crăciun
“Este oficial: America este acum Numărul Doi”

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.