Ce spune Cătălin Tolontan după ce a fost dat afară de la „Libertatea”. „Unde în lume s-a pomenit așa ceva?”

Cătălin Tolontan FOTO: TVR/Youtube

Cătălin Tolontan FOTO: TVR/Youtube

Într-un articol amplu publicat pe „Libertatea”, editorul coordonator Cătălin Tolontan, concediat recent de conducerea trustului elvețian Ringier, detaliază circumstanțele concedierii sale și a altor jurnaliști.

Miercuri, jurnalistul Cătălin Tolontan a fost concediat de la conducerea editorială a ziarului „Libertatea”, care face parte din trustul Ringier. De asemenea, au fost concediați redactorul-șef adjunct Iulia Roșu și coordonatorul editorial Camelia Stan.

Conducerea trustului a anunțat că ar urma să fie concediați, în total, circa 20% dintre jurnaliștii de la „Libertatea”.

Cu o zi înainte, Ringier a anunţat că noul redactor-şef al „Gazetei Sporturilor” (publicație sportivă deținută tot de trustul elvețian) este sârbul Predrag Mihailovic, care îl înlocuiește pe Cătălin Țepelin, concediat anterior.

Concedierile de la „Libertatea” și de la „Gazeta Sporturilor” vin după ce conducerea trustului elvețian a intrat în conflict cu jurnaliștii din România. Managementul Ringier le-a cerut jurnaliștilor ca publicația GPS să facă parte dintr-o asociație de lobby pentru jocurile de noroc, însă aceștia au refuzat.

O altă publicație sportivă a Ringier, din Bulgaria (sportal.bg), face parte dintr-o asociație de lobby (Bulgarian Gambling Association), alături de firme de pariuri sportive.

De asemenea, jurnaliștilor li s-a cerut ca articolele care vizează industria jocurilor de noroc să fie trimise managementului „la verificare” înainte de publicare, însă echipa editorială s-a opus.

„Am avut, în cei cinci ani de când sunt aici, doar câteva conversații cu Michael Ringier (reprezentantul familiei fondatoare a trustului – n.r.). În general au fost scurte. Ultima discuție însă a durat mult, destul de recent, când a venit la București, împreună cu Board of Directors. A fost neoficială, așa că nu voi relata niciun cuvânt din ea. „Jurnaliștii de modă veche”, cum suntem ironizați de Apostolii epurărilor, își țin vorba.

Le pot confirma însă colegilor mei de la Libertatea: n-am auzit aproape niciodată, în deceniile de profesie, asemenea elogii ale unui patron la adresa muncii unor ziariști. Astfel a vorbit Michael Ringier despre transformarea în bine a Libertății, la care nimeni din acest grup nu spera vreodată. Dar asta nu face nici cât o ceapă degerată astăzi, când publicul asistă, uluit și el, la o contraselecție”, scrie Cătălin Tolontan în articol.

„De pildă, un ziarist GSP mi-a povestit cum noul conducător, trimis din Serbia de Ringier Sports, i-a spus textual că nu sunt interesați de investigații despre eventualele abuzuri din Ministerul Sporturilor. Colegii mei sunt perplecși.

De multă vreme, furios pe investigațiile noastre, acționarul Stilian Shishkov le-a reproșat „Mai lăsați-mă cu bullshit investigations!” lui Mihnea Vasiliu și lui Cătălin Țepelin. Încet, încet se desăvârșește planul. Ce dezonoare pentru publicația care, alături de altele din România, a vorbit lumii despre munca presei din această țară.

Acestor colegi și publicului, simt datoria să le spun, cu puterile mele limitate și cu înțelegerea mea, desigur, subiectivă. Știu că sunteți furioși pe Ringier și îngrijorați pentru ceea ce va urma. În plus, ne aflăm, redacțiile GSP și Libertatea, în alt moment de mare cumpănă. Sufletul ne tremură la ATI, pentru că unul dintre ai noștri suferă.

Suntem două redacții care au fost separate pe repede înainte, ambuscate și stoarse de puteri prin decizii agresive. Publicul nu mai înțelege nimic, nici noi, căci nu ni se comunică nimic decât în ultimul minut, literalmente în ultimul minut. Oamenii sunt chemați în săli cu avocați, nu se vorbește despre viitor, nu se explică. De la îndepărtarea lui Mihnea Vasiliu, din iulie, așa se petrec lucrurile, zi de zi”, mai spune jurnalistul.

„Dintre toate publicațiile Ringier, avem cea mai mare încredere a publicului. Sigur că, în anul electoral 2024, relația aceasta de încredere era un pericol pentru Putere.

Public și ziariști, deopotrivă, suntem o marfă bună de îndepărtat, asta se premiază cel mai mult: să fie blocate informațiile corecte, să fie oprite să ajungă la oameni. Dar ceea ce se întâmplă la GSP și Libertatea nu descrie munca noastră, a jurnaliștilor. Și nici efortul excepțional al colegilor de la publicitate, contabilitate, marketing, HR, difuzare, IT, produse.

Ceea ce se întâmplă califică comportamentul unei companii. O companie orbită de dispreț și la care spațiul dintre vorbe și fapte se cască până va înghiți realitatea.

Ringier este astăzi o firmă de media care a ajuns să nu vadă că distorsionează piața, când face lobby pentru firmele de pariuri. „Have a stake in the representation of the industry to the government and regulator”, asta scrie că face Ringier pentru firmele de gambling. Am lăsat-o în engleză că e clar. O companie de presă pune presiune pe guvern și pe autoritățile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor și pariurilor sportive.

Unde în lume s-a pomenit așa ceva? Și cât va dura până când firmele din auto, agricultură, banking și din orice altă industrie o să reacționeze?”, mai scrie el.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version