Câți bani poți câștiga dacă împrumuți statul. Dobânda e mai mare decât la bănci

Foto: ES Vic via Wikimedia Commons

Anca Dragu, ministrul Finanțelor, a anunțat că românii care cumpără titluri de stat pot câștiga premii de câte 1.000 de lei, iar dobânda la obligațiunile în lei pentru populație este pe nivelul practicat de bănci la depozite.

Emisiunea, care are o valoare de aproximativ 100 de milioane de lei, face parte din programul Fidelis, care se adresează persoanelor fizice.

Nu este pentru prima oară când statul apelează la o astfel de strategie. În urmă cu un an, Ministerul Finanțelor a lansat o emisiune similară, fiecare obligațiune având valoarea nominală de 1.000 de lei. S-au cumpărat obligațiuni în valoare de 65 de milioane de lei, care au o dobândă anuală de 2,15 la sută.

De această dată, valoarea unui titlu a fost redusă la 100 de lei, pentru a face campania mai accesibilă. ”Este o emisiune cu scop educativ. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă ce înseamnă să economisești”, a spus Anca Dragu.

O sută de deținători de titluri vor primi un bonus de o mie de lei, aleși printr-o loterie. Dobânda va fi de aproximativ 2 la sută, peste cele practicate de bănci, motivul fiind faptul că dobânda la stat nu este impozitată.

Aceste obligațiuni vor avea o lichiditate garantată, astfel că băncile sunt stimulate să cumpere aceste titluri de la persoanele fizice înainte de scadență, pentru că le pot folosi pentru a se împrumuta de la Banca Națională a României.

Scandența titlurilor este în 2018.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Cum au distrus oamenii needucați un loc din România unic în Europa
Locuri de muncă în depozite: 2.500 de euro, se caută și cupluri, experiența nu e obligatorie
Idei de afaceri în agricultură. Cât te costă o plantație de cătină