Câți bani îți dă Statul dacă îți cumperi o mașină electrică

FOTO: Renault Zoe

FOTO: Renault Zoe

Românii care vor vor să-și cumpere o mașină electrică au începând din această săptămână la dispoziție programul Rabla Plus. În cazul unui vehicul electric-hibrid, prima acordată de stat este de 5.000 de lei, dar dacă autoturismul este sută la sută electric, suma urcă până la 20.000 de lei.

În plus, aceștia pot beneficia și de eco-tichetul din programul Rabla. În total, ar fi vorba de o reducere de aproximativ 6.000 de euro. În ceea ce privește mașinile electrice care ar putea fi cumpărate prin Rabla 2016, cele mai ieftine sunt motociclurile de la Renault, cu un loc în față și unul în spate.

Prețul pornește de la 7.000 de euro. Modelul Zoe, tot de la Renault, costă 20.000 de euro, iar un Volkswagen e-Golf are un preț care pornește de la 36.000 de euro.Anul trecut s-au vândut în România 46 de vehicule electrice, iar în Uniunea Europeană s-au achiziționat 100.000.

În luna aprilie, ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat că România negociază investiția unui producător de mașini electrice. Ministrul a spus că există „ceva discuții la nivel incipient și evident că mergem în sensul ăsta”.

Borc a fost întrebat și dacă producătorul este din Europa sau din America. „Mai lipsea să mă întrebați dacă este vorba de o companie care începe cu „T” și se termină cu „esla”. S-ar putea, s-ar putea”, a mai spus ministrul Economiei.

Americanii de la Tesla ar purta negocieri cu mai multe țări din Europa de Est pentru a deschide o uzină de mașini electrice. Pe listă ar mai fi țări precum Slovacia sau Ungaria. O ofertă în acest sens a făcut și Franța. În prezent, singura țară din Europa în care Tesla este prezentă este Olanda, unde pot fi asamblate 450 de mașini electrice pe săptămână. De altfel, guvernul olandez a dat o lege prin care din 2025, în această țară, se vor vinde doar mașini electrice.

Olandezii vor să vândă doar mașini electrice

Cea mai interesantă știre în ceea ce privește mașinile ecologice vine din Olanda, acolo unde, la începutul lunii, guvernul a anunțat că din 2025 se vor putea vinde doar mașini electrice. Acum, Guvernul trebuie să adopte un plan de măsuri pentru implementarea acestei reguli.

În urmă cu trei ani, guvernul olandez a semnat o înțelegere cu 40 de organizații, prin care s-a angajat să promoveze energia verde, izolarea locuințelor și reducerea emisiilor de carbon.

Și România face pași spre încurajarea transportului ecologic. În urmă cu două săptămâni, lanțul de hypermaket-uri Kaufland a inaugurat prima rețea publică de stații de încărcare pentru automobile. Rețeaua va fi disponibilă oricărui șofer de mașină electrică sau hibridă plug-in, gratuit și non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanța și pe autostrada A2.

Noile stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice vor fi deshise anul acesta și în parcările magazinelor Kaufland din orașele Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București și Constanța, precum și pe autostrada A2.

 

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version