Cale ferată de mare viteză între Budapesta și Belgrad, construită de China

tren de mare viteză
Foto: Khalidshou via Wikimedia Commons

Chinezii vor să construiască o cale ferată de mare viteză între Budapesta și Belgrad, iar oficiali din cele trei state au anunţat semnarea unui acord în acest sens, relatează digi24.ro.

Detaliile acordului nu sunt încă disponibile, dar presa sârbă estimează că valoarea proiectului ar fi de peste 3 miliarde de euro, iar lucrările ar trebui să fie finalizate până în 2017.

În plus, când această cale ferată va fi gata, distanţa dintre cele două capitale va fi parcursă în mai puţin de două ore şi jumătate, în loc de opt ore în prezent.

Tronsonul Budapesta-Belgrad este doar un prim segment dintr-o cale ferată de mare viteză prin care China intenţionează să lege portul Pireu de centrul Europei, în condiţiile în care 80% din schimburile comerciale ale Chinei cu Europa au loc pe cale maritimă.

China are cea mai mare rețea de cale ferată de mare viteză din lume, pe care trenurile merg cu o viteză medie de 200 de km/h. În total, China are peste 15.400 de kilometri de cale ferată de mare viteză, inclusiv cea mai lungă astfel de linie din lume, de 2.298 de km, între Beijing și Guangzhou.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.