Proiect: bonurile de masă, mărite de la 15 la 20 de lei

sodexo tichete de masă

Foto: Pagina de Facebook Sodexo România

Mai mulți parlamentari PSD au depus la Senat o lege prin care vor să mărească valoarea bonurilor de masă de la 15 la 20 de lei.

Cei care au inițiat proiectul legislativ de modificare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de masă spun că este nevoie de actualizarea valorii nominale a acestor bonuri.

„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare), nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mase (sic!). Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum și a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, se arată în expunerea de motive.

Semnatarii proiectului legislativ mai spun că valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa (dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 3,21 euro, în Spania este de 11 euro, în Belgia 8 euro, în Franța 11,04 euro, în Grecia 6 euro, în Portugalia 7,63 euro).

În expunerea de motive care însoțește modificarea actului legislativ se menționează că valoarea nominală stabilită în lege pentru bonurile de masă este o valoare maximală. Prin urmare, este opțiunea, și nu obligația angajatorilor de a le acorda salariaților această valoare maximală sau de a acorda o valoare mai mică.

„Deoarece tichetele de masă sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale, acest lucru înseamnă că acordarea tichetelor de masă reprezintă o optimizare semnificativă a costurilor pentru companiile care acordă tichete de masă. Pentru companiile care acordă tichete de masă, acestea reprezintă un mecanism de reducere a taxelor fiscale, o manifestare a responsabilității sociale”, se mai arată în expunerea de motive.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version