Biserica Ortodoxă refuză să cunune un german și o româncă de confesiuni diferite

cuplu
Richard Sensz Wolfgang, Claudia Bădoiu și fiica lor. Foto: adevarul.ro

Un cuplu mixt, germano-român, format din Richard Sensz Wolfgang şi Claudia Bădoiu, nu se poate căsători religios în România deoarece Biserica Ortodoxă îi cere cetăţeanului străin să se convertească, deşi este botezat creştin, scriu jurnaliștii de la „Adevărul”.

Richard Sensz Wolfgang este german cu origini române (tatăl lui, sas, este originar din Mediaș), iar Claudia Bădoiu este din Gorj. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 9 ani și trăiesc în Singen, Germania. Cuplul are și o fetiță, pe nume Olivia, care are 6 ani și a fost botezată ortodox în România.

La sfârșitul anului trecut Richard și Claudia au hotărât să se căsătorească în România şi tot aici să facă şi nunta. Însă au aflat că Biserica Ortodoxă Română nu acceptă căsătoriile mixte și că îi impune lui Richard să se boteze ortodox, deși el este creștin.

În Germania există această posibilitate, dar Claudia își dorește să se căsătorească în România, unde sunt toate rudele și toți prietenii ei: ,„Ne-am interesat în Germania şi am căutat pe Internet şi am aflat că din anul 2011 sunt permise căsătoriile mixte între evanghelici şi ortodocşi. Se organizează în biserică două slujbe diferite de doi preoţi de la fiecare cult şi fiecare rămâne la cultul din care face parte”.

„Mi se pare o aberaţie, pentru că este libertatea unui om de a rămâne în cultul religios în care s-a botezat şi de care aparţine şi familia lui. Nu este posibil să fie forţat să facă îşi schimbe credinţa, mai ales că suntem amândoi creştini. Asta nu mai e libertate. Nu înţeleg această interdicţie, mai ales că biserica susţine familia, cel puţin declarativ”, a declarat Claudia pentru adevarul.ro.

„Trăim într-o lume în care oamenii din diferite ţări interacţionează. Lumea a evoluat, iar biserica trebuie să ţină pasul cu schimbările“, a mai comentat ea.

Biserica Evanghelică din România oficiază căsătoriile mixte fără nicio interdicţie.

Ionuţ Câmpeanu, protopopul al Protoeriei Târgu Jiu, a explicat că cei doi nu se pot căsători în Biserica Ortodoxă: „Căsătoria este posibilă numai dacă el acceptă botezul în rit ortodox. Pe mine mă surpinde faptul că biserica ortodoxă din Germania permite astfel de căsătorii“.

În schimb, Ionuţ Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, nu a oferit un răspuns clar în această chestiune.

Recomandările editorilor GreatNews:

TEST online cu 10 întrebări. Cât de bine cunoști limba română
O nouă terapie anti-cancer dă rezultate „fără precedent”. 90% dintre pacienți s-au vindecat
Un site care vinde doar produse care țin o viață întreagă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.